Новини України / фото ua.depositphotos.com

Багато українських міст зараз знаходяться під обстрілами і авіаударами російської армії. Ударна хвиля від вибуху може розбити вікна в будинку. Осколки скла можуть поранити людей і тварин.

Дуже важливо заздалегідь підготувати житло до можливих вибухів. Для цього вікна можна проклеїти скотчем або тканиною - так вони стануть стійкіше до ударної хвилі.

Як заклеїти вікна скотчем

Заклейте вікна скотчем хрест-навхрест і по периметру вікна. Якщо вікна великі - додайте ще горизонтальні смуги. Згодом зняти клей від скотчу з вікон можна буде за допомогою гарячої води.

Відео дня

Як заклеїти вікна тканиною

Наріжте тканину смужками і приготуйте борошняний клейстер. Для цього пів склянки борошна потрібно розвести водою до консистенції рідкої сметани і влити окріп, помішуючи суміш ложкою. За допомогою клейстеру тканину поклеїти на вікна хрест-навхрест.

Як заклеїти вікна газетами

Газета не так добре захищає вікна, але якщо під рукою немає скотчу, то цей спосіб стане в нагоді. Газету потрібно змастити з одного боку вологим милом та поклеїти на вікна.

Закриті та відкриті вікна під час вибуху: як безпечніше

Багатьох українців хвилює питання: чи потрібно відчиняти вікна після сигналу повітряної тривоги, щоб уберегти скло. Військовий експерт Олег Жданов пояснив, що якщо вікна будуть зачинені під час удару, то скло візьме на себе вибухову хвилю і трісне. А якщо відчинити вікна, то вікна вціліють, але хвиля залетить у кімнату і завдасть значних руйнувань.

Експерт радить закривати вікна при сигналі повітряної тривоги та заклеїти їх. Тоді у разі вибуху поруч вікна розіб'ються, але втримаються на скотчі, і збитки для житла будуть меншими.

Вас також можуть зацікавити новини: