Чи можна насправді обривати бузок - поради / depositphotos.com

Бузок розквітає навесні, і українці, вірячи в прикмети, починають обривати чагарники, бажаючи принести додому гарний букет. Також багато хто шукає бузок з п'ятьма пелюстками - вважається, що така знахідка принесе удачу і виконання бажань. УНІАН з'ясував, чи можна обламувати гілки бузку насправді.

Раніше ми говорили про те, які квіти приносять в будинок біду і нещастя.

Чи можна рвати гілки бузку - думка біолога

Ботаніки стверджують, що якщо вам дуже хочеться обірвати кущ і принести додому кілька гілочок красивого бузку, то краще утриматися від такого імпульсу. По-перше, ви завдаєте шкоди рослині, а по-друге, через свій порив позбавляєте оточуючих можливості насолодитися чудовим видом і запахом представника флори.

Відео дня

Думка про те, що бузок буде краще розвиватися і цвісти, якщо обламати його гілки - помилкова. Насправді, така регулярна процедура призведе до того, що рослина почне чахнути, а потім і зовсім загине. Кущ отримує травму - на місці обламаної гілки утворюється рана, куди може потрапити інфекція. 

Якщо без букета бузку не обійтися - робіть це з найменшою шкодою для рослини. Вибирайте кущ, в якому багато суцвіть, зрізайте їх з тих гілок, які можна назвати зайвими. Не ламайте гілки, а орудуйте секатором над нирками, не залишаючи пеньків.

Чи можна рвати бузок додому за народними прикметами

Вважається, що суцвіття бузку приносять удачу, тому багато українців, бажаючи налагодити життя, приносять в квартиру букети. Вони оберігають господарів будинку, проганяючи злих духів і потойбічних сутностей. Крім того, гарний букет наповнює квартиру чудовим ароматом.

Однак існують і заборони, відомі ще нашим бабусям. В будинок ні в якому разі не можна приносити білий бузок, тому що така квітка:

  • "виганяє" людину з житла;
  • "притягує" біди і хвороби;
  • "провокує" сварки між домочадцями;
  • "відлякує" женихів від молодих дівчат.

Єдиний вид білого бузку, який безпечний для людини - це засушені квітки. Вони, навпаки, оберігають власника від будь-якого негативного впливу, залучають удачу і навіть покращують захисні властивості організму.

Вас також можуть зацікавити новини: