Сьогодні - День різнокольорових букетів / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 10 вересня 2020

Цього дня світ відзначає Всесвітній день запобігання самогубствам і День різнокольорових букетів.

Читайте такожРелігійні свята у вересні: православний календар на перший місяць осені

У США - День шкільних фотографій, День обміну ідеями, День обіду за переглядом телевізора, в Гондурасі - День дітей, у Белізі - Національний день, в Китаї - День вчителя, у Гібралтарі - Національний день, в Швейцарії - Женевський патріотичний пост, у Гайані - День спадщини американських індіанців.

Відео дня

Пам'ятні дати 10 вересня, річниці та події

У цей день в 1509 році у Стамбулі о 10 годині ранку стався землетрус, відомий як Малий Судний день, в ході якого загинуло близько 10 000 осіб. Землетрус завдав серйозний шкоди столиці Османської імперії.

У 1756 році король Португалії з династії Браганса Жозе I підписав указ про заснування першого в світі розмежування регіону для виробництва вина (портвейну). Таким чином була заснована королівська компанія Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro. Нині цей регіон внесений до Списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У 1835 році була відкрита перша залізниця в Німеччині - між Нюрнбергом і Фюртом протяжністю 10 км.

У цей день британський генетик виявив, що ДНК кожної людини унікальна / фото pixabay.com

У 1894 році в Лондоні вперше був оштрафований водій за водіння автомобіля у п'яному вигляді - таксист Джордж Сміт. Не впоравшись з керуванням, він в'їхав точно в двері будинку. Штраф склав 1 фунт стерлінгів.

У 1977 році туніський іммігрант Хаміда Джандубі, засуджений як убивця, став останнім страченим на гільйотині злочинцем у Франції. Через чотири роки гільйотина як знаряддя страти була заборонена.

У 1981 році знаменита картина «Герніка» Пабло Пікассо повернулася до Іспанії й була поміщена в мадридський музей Прадо. У заповіті великого художника, який помер у 1973 році, було зазначено, що повернення можливе лише за умови падіння фашизму і відновлення демократії в країні.

10 вересня 1984 британський генетик Алек Джеффріз виявив, що ДНК кожної людини неповторна та унікальна - як унікальні відбитки пальців. Учений розглядав рентгенівські знімки ДНК і раптом побачив, що ланцюжки відрізняються. Джеффріз назвав їх «генетичними відбитками». Так зародилася «генетична дактилоскопія». За допомогою «генетичних відбитків» можна встановити спорідненість, довести причетність до злочину або навпаки - допомогти вийти на свободу людям, що потрапили за ґрати через судову помилку, і таких прикладів уже досить багато. Першою сферою практичного застосування цього відкриття стала криміналістика. До традиційної дактилоскопії - визначення особи людини за відбитком пальця додалася генетична дактилоскопія - визначення особи по волоссю, по слині на фільтрі від сигарети, або частці шкіри, або крапельці крові. Адже в будь-якому біоматеріалі людини є ДНК. І як встановив учений, вона у кожного з нас унікальна. Сьогодні ДНК-дактилоскопію можна проводити скрізь, навіть у портативних лабораторіях, і десятки підприємств у світі випускають обладнання для геномної ідентифікації особистості.

У 1988 році цього дня в Одесі стартував перший конкурс комедійних фільмів «Золотий Дюк».

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять праведної Анни Пророчиці і преподобного Сави Крипецького / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 10 вересня вшановує пам'ять двох святих - праведної Анни Пророчиці і преподобного Сави Крипецького. У народі день назвали Скирдники, тому що в цю пору зазвичай закінчувалася жнива хлібів.

Що сьогодні не можна робити

Свататися цього дня категорично заборонено.

Прикмети на 10 вересня

Читайте такожКоли Великдень у 2021 году: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- тепла і суха погода - до пізньої зими;

- гроза - до теплої осені;

- опало все листя з берези та осики - наступний рік буде врожайним;

- листя беріз жовті - багато опеньків у лісі.

10 вересня іменини

Іменини у Ганни, Мойсея, Афанасія, Дениса, Григорія, Івана, Павла, Анатолія, Веніаміна, Касіяна, Арсенія, Ігнатія, Сергія та Миколи.