Церква прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла / фото: cerkvasm.kiev.ua

День святих первоверховних апостолів Петра і Павла – одне із найважливіших свят у православному календарі. Цього дня вшановують пам’ять святих апостолів Петра і Павла.

Коли святкують

Свято Петра і Павла (або ж у народі – Петрів день) відноситься до неперехідних, тобто відзначають його щороку в один і той самий день. Православні християни святкують його 12 липня 2019 року, а католики – 29 червня. Святом на честь апостолів завершується Петрів піст, тож цього дня можна накривати пишний святковий стіл і починати розговіння.

День Петра і Павла: історія і корені свята

Відео дня

До того, як стати учнем Христа, Петро був рибалкою. Він займався промислом, поки його брат, майбутній апостол Андрій Первозванний, не познайомив з Ісусом. Після цього Симон (таке ім’я він тоді мав) прийняв хрещення. Своє життя він провів у настановленні людей на істинний шлях.

Читайте такожІвана Купала в Україні: історія, традиції, коли святкувати

Павло ж не був учнем Христа під час земного життя Спасителя. Більш того, Савл (як звали Павла до навернення в християнство) був гонителем християн.

Обидва апостоли прийняли мученицьку смерть від рук язичників за поширення християнства. Невідомо, померли вони в один і той же день або ж Павло був страчений через рік після смерті Петра, однак ця дата – 12 липня (29 червня за старим стилем) – стала днем їх пам’яті. Святкуючи цей день, православна церква прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла.

Традиції та звичаї

Свято Петра і Павла в народі вважається поворотним днем літа, після якого природа починала готуватися до осені. Петрів день здавна символізував закінчення купальських свят і підготовку до сінокосу.

Українці завжди ретельно готувалися до цього свята: прибирали на подвір’ї, білили хати, оздоблювали стіни оселі вишитими рушниками. Зранку всі йшли до церкви.

На Петра обов’язково пекли сирні мандрики. У різних регіонах вони мали різноманітні варіанти, але основною формою цього печива були пампушки з пшеничного борошна й сиру. За легендою, саме мандрики були головною їжею Петра і Павла, коли вони мандрували світом. Звідси і походить назва цих ласощів.

У Петрів день українці ласують мандриками – випічкою із сирного тіста / фото: smak.ua

Цього дня традиційно прийнято було влаштовувати святкові сімейні обіди і проводити час спілкуючись з близькими на природі. Також люди влаштовували ярмарки з торгами, народні гуляння з танцями і піснями. А для молоді це особливо велике свято, бо закінчився Петрів піст, тож у клубі ввечері вже будуть танці...

У деяких місцях день Петра вважався святом рибалок, адже апостол Петро всюди відомий як покровитель рибної промисловості.

Прикмети й повір’я на Петрів день

Свято 12 липня – один із найважливіших днів у році, коли примічали час збирання врожаю та погоду до кінця літа.

З днем Петра і Павла пов’язані такі народні прикмети:

  • Якщо на Петра один дощ – урожай буде непоганий, два – добрий, а три – багатий;
  • Петрівки холодні – рік голодний;
  • Як на Петрів день спека, то на Різдво мороз;
  • Петрівка минає – половини літа немає;
  • Хто в ніч на Петра і Павла не спатиме, той щасливим і здоровим весь рік буде;
  • Якщо зозуля замовкає за тиждень до Петрового дня – зима буде ранньою, якщо куватиме після 12 липня – зима буде пізньою.