Ілюстрація / REUTERS

День автомобіліста і дорожника або, як його ще називають, «День водія» у 2019 році святкуватимуть 27 жовтня. Цього дня – професійне свято не лише для водіїв, а й для робітників усієї автотранспортної галузі.

Історія свята

День автомобіліста було започатковано в далекому 1980-му році рішенням президії Верховної Ради СРСР. Тоді ж було визначено, що День водія відзначатимуть в останню неділю жовтня. Вже в часи незалежної України, в 1993 році, було вирішено зробити професійне свято не лише для водіїв, а й для усіх працівників сфери. Тож було започатковано День автомобіліста і дорожника зі збереженням принципу визначення дати.

У Росії, до речі, вирішили відмовитись від подібних спроб «примирити» й об’єднати дві професії в одному святі, тому наразі там дорожники і водії святкують «свій день» у різні дати. В Україні ж дійшли висновку, що і ті, і інші мають однакове відношення до сфери автоперевезень та автомобільного транспортування.Тому сьогодні маємо День автомобіліста і дорожника.

Відео дня

Як привітати із Днем автомобіліста

У день автомобіліста і дорожника представники професії вітають один одного зі святом, бажаючи безпеки та спокою під час виконання своїх обов’язків, адже робота на дорозі є однією з найнебезпечніших – достатньо лише подивитись на щоденну статистику ДТП. Ну і, звісно, фраза «ні цвяха, ні жезлу!» завжди покращить настрій водіям, таксистам або далекобійникам. Також не зайвим буде побажати менше заторів, ввічливості та поваги на дорогах, що є дуже цінними явищами у ХХІ сторіччі.

В часи СРСР День автомобіліста святкували помпезно із врученням різноманітних грамот та застіллями. Наразі масштабні копоративи влаштовують лише на великих транспортних підприємствах. При цьому, професійних водіїв стає дедалі більше завдяки збільшенню кількості автівок і доступності до роботи (або підробітку) в сервісах таксі. До того ж, звичайні автолюбителі останнім часом почали також вітати один одного зі святом. Тож серед ваших знайомих стовідсотково є люди, яких варто привітати у цей день.

Ідеї для подарунків на День автомобіліста

Водіям у цей день заведено дарувати корисні для їхньої роботи речі – килимки, набори викруток, обкладинки на автомобільні документи, усілякі наліпки з прикольними написами, термокружки і чайники, які можуть працювати від прикурювача, автомобільні сувеніри, флешки, USB-адаптери, відеореєстратори, тощо.

Все, що несе користь для автівки або покращує життя водієві, стане доречним в якості подарунку в цей день.