pixabay.com

Останнім часом найпопулярніше кельтське свято Хеловін набирає обертів і в Україні. Якщо вам цікаво все про Хеловін-2019 - якого числа, звідки пішла традиція святкувати День всіх святих, як відзначають свято в інших країнах і де повеселитися в цей день у Києві - читайте на УНІАН.

Коли святкують Хеловін

Щороку свято відзначають у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Саме в переддень Дня всіх святих, за легендою, відбуваються чудеса. У 2019 році 31 жовтня припадає на четвер.

Історія Хеловіна

Історія свята розпочалася кілька століть тому на землях сучасної Великої Британії і північної Франції. На території проживали кельтські язичницькі племена, які ділили календарний рік на зимову і літню частини. Протягом всього зимового періоду бог Сонця знаходився в полоні у Соуіна, був володарем мертвих і князем тьми.

Відео дня

1 листопада кельтський народ влаштовував фестиваль Соуін. Згідно з давньою легендою, в ночі відкривалися двері в потойбічні світи, і мешканці пекла благополучно проникали на Землю. Вночі активно запалювалися багаття і щоб умилостивити злих духів, їм приносили жертви.

В 9 столітті, після поширення християнства на британській території, відбулося змішання давніх традицій зі святом «All Hallows Even» (католицьким Днем всіх святих). Через деякий час свято стало називатися Хеловін.

wikipedia

Традиції і символи Хеловіна

31 жовтня кожен почне готуватися до вечора: вибирати костюми, прикрашати будинок, купувати цукерки і робити страхітливий грим. У цей день заведено веселитися і ходити до сусідів за цукерками і грошима з фразою «Гаманець або життя».

Головним символом свята є "Світильник Джека". Гарбуз очищається від нутрощів, вирізаються очі і зловісна посмішка. Всередину гарбуза поміщають запалену свічку.

Тематичний костюм – є головною традицією Хеловіна. Прийнято надягати темні костюми - відьми, медсестри, тролі, гноми, вампіри, а на обличчя наносять страхітливий грим, як правило, з кров'ю.

Одним з головних символів Хеловіна є солодощі і це, мабуть, найприємніша частина свята для дітлахів.

Як відзначають Хеловін в Україні

В Україні свято почали відзначати порівняно недавно. Найбільш активно його відзначає молодь, але є багато скептиків, які вважають свято чужою традицією. У нічних клубах традиційно в ніч з 31 жовтня на 1 листопада влаштовують Halloween party, де діє обов'язковий дрес-код. Також проводять різні конкурси – на найкращий костюм і на найстрашніший грім.

pixabay.com

Як святкують Хеловін в різних країнах світу

В Австрії проходить фестиваль "Гарбузове свято". 11 листопада Австрія святкує День святого Мартіна. Люди ходять вулицями в костюмах і з ліхтарями в руках. Деякі австрійці вважають, якщо вони залишать хліб, воду і запалений ліхтар за дверима свого будинку, то мертві душі повернуться на землі в цю ніч.

В Бельгії деякі села святкують Хеловін, а в інших більше шанують День всіх святих. У ніч Хеловіна бельгійці зазвичай запалюють свічки в пам'ять про померлого родича.

В Канаду Хеловін привезли шотландські та ірландські іммігранти, які прибули на материк на початку 19 століття. Канада активно святкує Хеловін щороку 31 жовтня. Все проходить традиційно для цього свята, яскраві помаранчеві гарбузи, страхітливі костюми, частування, вечірки.

wikipedia.org

Де відсвяткувати Хеловін у Києві

Еко-шабаш на Лисій горі

В переддень Дня всіх святих на Лисій горі пройде зліт всіх монстрів міста. На балу чудовиськ буде багато розваг: квести, середньовічні танці, нічний показ фільмів жахів, вирізання голови Джека з гарбуза і музичний джем.

Щоб потрапити на захід, потрібно розплатитися еко-валютою ― прибрати на Лисій горі сміття і обміняти його на вхідний квиток.

Хеловін в парку «Феофанія»

Парк «Феофанія» на два дні перетвориться на притулок всякого роду нечисті, адже тут відбудеться грандіозне святкування Halloween!

Ви покатаєтеся на конях, сфотографуєтеся в долині опудал Silent Hill, спробуєте вампірські вуха і затанцюєте навколо величезного багаття на вечірці «Диско-Вамп».

фото: publicdomainpictures.net

Велозаїзд на Хеловін

Мета учасників ― не тільки показати демонічні костюми, але і з повагою і ввічливістю заявити про себе в форматі велосипедного свята.

Zoo-Halloween у Київському зоопарку

з 30 жовтня по 1 листопада вихованців та гостей зоопарку чекають сюрпризи. Жителів столиці Київський зоопарк запрошує разом відзначити найстрашніший день у році — Хеловін. Тварин на свято будуть годувати булочками і м'ясом з особливого посуду: різьблених гарбузів.