Коли День святого Валентина / mis.ua

День святого Валентина вважається святом кохання та романтики, проте його походження здавна оповите різними таємницями та легендами.

Коли святкують День всіх закоханих?

Читайте такожДень Святого Валентина: історія та традиції святаДень святого Валентина (Валентинів день) або День всіх закоханих у багатьох країнах світу відзначається 14 лютого. У 2020 році свято припало на п'ятницю.

Це свято католицького походження, який названий іменем одного з двох ранньохристиянських мучеників з ім'ям Валентин.

Відео дня

Вважається, що День святого Валентина існує вже понад 16 століть. Разом з тим, згідно з однією з гіпотез, День всіх закоханих може мати язичницькі корені. Деякі вірять, що він  походить від фестивалю еротизму, який називався Lupercalia на честь богині кохання Juno Februata і відзначався щорічно 15 лютого. Хоча багато хто з істориків спростовують цей зв'язок.

Активно святкувати День святого Валентина в різних країнах світу почали лише в XIX столітті.

Звідки пішло свято День святого Валентина / lipetsk.ru

Щороку 14 лютого закохані дарують одне одному «валентинки», влаштовують романтичні побачення, освідчуються та одружуються.

Історія свята

За легендою, історія свята бере свій початок у Стародавньому Римі з 269 року, коли Імператор Клавдій II заборонив молодим чоловікам одружуватися, щоб жінки не заважали забирати їх в армію.

У зв'язку з цим молоді люди вінчалися таємно. А допомагав їм у цій справі місцевий лікар і проповідник християнства святий Валентин. Він був справжнім романтиком: найбільше йому подобалося мирити людей, допомагати писати любовні листи та на прохання легіонерів дарувати квіти їхнім коханим.

День святого Валентина / pon.org.ua

Але тривало це не довго, бо до імператора дійшли чутки про таємні вінчання, і Валентина кинули до в'язниці. Проповіднику оголосили, що його стратять вже на наступний день. Його останнім бажанням стало прохання передати любовного листа коханій дівчині.

Через два століття католицька церква канонізувала Валентина. А у 496 році Римський Папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.