Православні сьогодні відзначають Вербну Неділю / glas.md

Яке свято 12 квітня 2020

У цей день світ відзначає День народження рок-н-ролу, Всесвітній день авіації і космонавтики, Міжнародний день усвідомлених сновидінь і День плетіння з сонячних променів.

Читайте такожВербна неділя - найкращі привітання у віршах, малюнках та листівкахУ США святкують День смажених сендвічів з сиром, День великого вітру, День лакриці, День «Прогулянки по дикій стороні», в Україні - День працівників ракетно-космічної галузі, в Болівії - День дітей, у Казахстані - День працівників науки, у Ліберії - День звільнення.

Пам'ятні дати 12 квітня, річниці та події

У 1815 році під час виверження вулкана Тамбора загинули близько 10 тисяч чоловік відразу і 80 тисяч пізніше (в результаті цунамі і голоду).

Відео дня

У 1903 році в Лондоні на маршрут вийшов перший у світі міський автобус з двигуном внутрішнього згоряння.

У 1934 році вперше швидкість вітру 372 кілометри на годину була зареєстрована на горі Вашингтон (штат Нью-Гемпшир, США).

В 1954 році на студії Decca Records була записана пісня Білла Хейлі «Rock Around the Clock», що поклала початок масової популярності рок-н-ролу.

У 1961 році був здійснений перший у світі політ людини в космос, здійснений Юрієм Гагаріним / russian7.ru

У 1961 році був здійснений перший у світі політ людини в космос, здійснений Юрієм Гагаріним на радянському космічному кораблі «Восток».

У 1975 році вперше експериментально було підтверджено феномен усвідомленого сновидіння британським психологом Кейтом Хырном в лабораторії Університету Халла (Англія). В пам'ять про цю подію святкується Міжнародний день усвідомлених сновидінь.

У 1981 році в космос стартував космічний корабель «Колумбія». Це був перший пілотований політ за програмою «Спейс Шаттл».

У 1992 році під Парижем відкрився «Євро-Діснейленд».

Ілюстрація REUTERS

У 1995 році був запущений пошуковик «Yahoo!», швидко став одним з найпопулярніших в світі.

У 1997 році сталася пожежа в кафедральному соборі Івана Хрестителя, де знаходиться Туринська плащаниця. В останню хвилину реліквія була врятована від вогню.

Яке сьогодні церковне свято

У католиків - Великдень. Православна церква 12 квітня вшановує пам'ять преподобного Івана Ліствичника. Після 19 років чернецтва він пішов у безлюдне місце, де провів 40 років у молитвах і пості. В цей день селяни молилися Листвичнику, щоб на землю зійшли дощі, а саджанці добре росли. Було прийнято пекти довгі коржі з викладеними зверху з тіста перекладинами. Називали таку випічку «сходами» або «сходинками». Ще 12 квітня – Вербна Неділя - свято Входу Господнього в Єрусалим. Вербну Неділю святкується за тиждень до Великодня.

Що сьогодні не можна робити

Можна багато і важко працювати. Категорично заборонено сварки в родині. Крім того, за народним повір'ям, 12 квітня з самого ранку і до пізньої ночі домовик «біситься», не дізнається своїх домашніх. Його витівок варто побоюватися.

Прикмети на 12 квітня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- цвітуть кульбабки – літо буде коротким;

- рясний дощ - влітку буде багато грибів.

12 квітня іменини

Іменини у Івана, Софронія, Зосими і Захара.