У цей день світ відзначає Всесвітній день кульбаби / Фото УНІАН

Яке свято 13 травня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день кульбаби, День народження застібки-липучки, Міжнародний день хумуса і День грозового гонгу.

У США святкують День секретаря, День яблучного пирога, День фруктового коктейлю, День лепрекона, День стрибаючою жаби, в Колумбії – День святої Марії, в Нігерії і Конго – День Гарланда, у Бразилії – День скасування рабства, у Португалії – День Фатімської Божої Матері, у Камбоджі – День народження короля, на Фіджі – День Ротума.

Пам'ятні дати 13 травня, річниці та події

У 1637 році кардинал Ришельє, пам'ятаючи про своїх ворогів, наказав закруглити всі кинджали, які використовувалися за їжею для нарізання м'яса, створивши таким чином столовий ніж.

Відео дня

Читайте такожВознесіння Господнє: дата й особливості святкування у 2020 роціВ 1787 році очолюваний капітаном Артуром Пилипом Перший флот з каторжниками на борту вирушив з Портсмута, щоб заснувати першу колонію в Австралії.

У 1871 році Ватикан був включений в Італійське королівство, а суверенітет Папи обмежений палацами Ватикану, римської латеранської церквою та заміської папською резиденцією. До палаців, які досить великі, ставилися також і прекрасні ватиканські сади.

У 1920 році в Манчестері на конференції лікарів-дантистів цукор був названий головною причиною хвороби зубів, щоб уникнути згубних наслідків рекомендувалося після прийому солодощів пити сухе шампанське.

В 1927 році в Києві був створений футбольний клуб «Динамо Київ» / fcdynamo.kiev.ua

В 1927 році в Києві був створений футбольний клуб «Динамо Київ».

У 1930 році був убитий останній дикий сумчастий вовк.

У 1950 році в англійському Сільверстоуні пройшли перші перегони першого чемпіонату «Формули-1». Переможцем став італійський автогонщик Джузеппе Фаріна («Альфа-Ромео»), який за підсумками сезону став і першим чемпіоном «Формули-1».

В 1986 році у Франції вийшов фільм Клода Лелюша «Чоловік і жінка. 20 років потому» про тих же героїв і з тими ж акторами.

У 1991 році корпорація «Apple» випустила в продаж «Macintosh System 7.0».

Яке сьогодні церковне свято

Ілюстрація REUTERS

Православна церква 13 травня вшановує пам'ять апостола Якова Зеведеєвого. День в народі прозвали Яків Теплий, тому що в даний період після тривалих холодів наставало справжнє тепло – наближалося літо.

Що сьогодні не можна робити

В цей день було не заведено ображати або залишати голодними тварин. На Якова заборонялося будь-який прояв сватання, оскільки травень вважався невідповідним для весіль та бенкетів. Навіть пропозиція про вступ у шлюб, що прозвучала в травневі дні, розцінювалося як образа нареченій і всій її родині.

Прикмети на 13 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- небо чистою і ясна - літо мало бути сонячним;

- увечері вітер подме з півдня - літо буде грізним, але теплим і врожайним.

13 травня іменини

Іменини у Василя, Ігнатія, Максима, Микити і Якова.