Сьогодні - Всесвітній день миття рук / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 15 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Всесвітній день миття рук, День збирання осіннього листя, Міжнародний день сільських жінок, Міжнародний день «струсу», День здоров'я грудей, Міжнародний день білої тростини, День синдрому дублікації хромосоми, Міжнародний день кредитних спілок.

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українціУ США - День боротьби зі СНІДом серед латиноамериканців, День пам'яті жертв викиднів і дитячої смертності, День аптечного техніка, День буркуну, День грибів, День печені з фазаном, День «Я люблю Люсі», День вершкового сиру, День курки по-італійськи, у Бразилії - День вчителя, в Індії - День студента, у Білорусі - День працівників фармацевтичної та мікробіологічної промисловості, у Грузії – Моцаметоба.

Пам'ятні дати 15 Жовтня, річниці та події

Цього дня в 1570 році було засновано місто Пхеньян, нині столиця Північної Кореї.

Відео дня

У 1581 році в Парижі королева-мати Франції Катерина Медічі представила своїм гостям перший в історії публічний балет - «Комічний балет королеви».

У 1582 році папа Григорій XIII ввів Григоріанський календар. В Італії, Речі Посполитій, Португалії та Іспанії за 4 жовтня цього року йшло відразу 15 жовтня. В інших країнах новий календар вводився набагато пізніше.

У 1666 році англійський король Карл II вперше надів жилет, ввівши нову моду.

У 1880 році, через 632 роки після закладки першого каменю, було завершено будівництво Кельнського собору.

У 1917 році в ході Першої світової війни, у Венсені, в околицях Парижа, була розстріляна Мата Харі за шпигунство на користь Німеччини. Мата Харі (в перекладі з Малазійської мови – «око нової зорі») була добре відома в Європі на початку 20 століття. Вона професійно виконувала індійські та японські танці. Видаючи себе за дочку храмової танцівниці з Ост-Індії, вона виступала у модних салонах Парижа, Монте-Карло, Берліна, Відня, Мілана і Мадрида. Маючи величезний успіх, Мата Харі вважалася найбільш високооплачуваною куртизанкою в Європі. Але всесвітньо відомим її ім'я стало через інший талант: найкрасивіша жінка Парижа зачаровувала чоловіків і між іншим вивідувала у них державні таємниці. Саме це й призвело її до смерті: звинувачена у шпигунстві на користь кайзерівської Німеччини у воєнний час, Мата Харі 13 лютого 1917 року була заарештована в Парижі французькою розвідкою. Суд над нею, який засудив її до смертної кари, пройшов за зачиненими дверима. Адвокат подав апеляцію, але безрезультатно. І 15 жовтня 1917 року на військовому полігоні у Венсенні Мата Харі була розстріляна. Більшість істориків вважає, що провина куртизанки (тобто ефективність її як розвідниці) була сильно перебільшена. Як стверджують адвокати, французький військовий суд узагалі підтасував факти. Мата Харі дійсно «викачувала» гроші з представників еліти Німеччини та Франції, але вона ніколи не продавала інформацію. На думку адвокатів, суд над Матою Харі був показовим: Франції потрібна гучна справа, яка продемонструвала б, як добре працюють французькі спецслужби. Була й інша причина: розваги багатих парижан дратували французів-обивателів, родичі яких у цей час гинули на війні. У 1932 році про неї був знятий фільм з Гретою Гарбо в головній ролі.

У 1970 році стався перший випадок викрадення літака в СРСР / фото REUTERS

У 1926 році в Києві був відкритий російський драматичний театр - нині імені Лесі Українки.

У 1928 році німецький дирижабль «Граф Цеппелін» здійснив перший комерційний рейс через Атлантичний океан.

У 1962 році стартувала «Карибська криза»: почалося протистояння між США і СРСР через радянські ядерні ракети, розміщені на Кубі. Конфлікт поставив світ на межу ядерної війни. Через 13 днів криза вирішилася.

У 1964 році був введений в дію найбільший у світі нафтопровід «Дружба».

У 1970 році стався перший випадок викрадення літака в СРСР, що набув широкого розголосу. Батько і син Бразінскаси захопили літак «Аерофлоту» Ан-24, що здійснював рейс Сухумі - Батумі, вбили бортпровідницю Надію Курченко, поранили й інших членів екіпажу і примусили посадити літак у Трабзоні (Туреччина). Пранас Бразінскас із сином пізніше отримали документи на нові імена та оселилися в каліфорнійському місті Санта-Моніка. Повітряні терористи так і залишилися жити у США. Закінчилася ця історія так само трагічно, як і починалася. 5 лютого 2002 року син убив старого 77-річного батька після чергової сварки. У підсумку за навмисне вбивство йому дали 16 років. За статтею, за якою засуджений Бразінскас-молодший, американські закони амністії не передбачають. Варто нагадати, що в радянській історії було ще більш «гучне» викрадення літака - 8 березня 1988 року літак Ту-154 намагалася викрасти знаменита тоді сім'я музикантів Овєчкіних. Але це вже зовсім інша історія.

У 2000 році в Парижі на Монмартрі відкрили «Стіну Кохання». Париж - місто, виткане з історії, мистецтва, моди, ділового життя, вуличних кафе, кабаре і, звичайно ж, романтики. Романтичних куточків тут не злічити, і кожен може знайти свій єдиний та неповторний. Наша історія така: на честь святкування початку 21 століття на знаменитому Монмартрі 15 жовтня 2000 року з'явилася так звана «Стіна Кохання». На цій споруді площею 40 квадратних метрів на синьому тлі білими літерами написані освідчення в коханні 311 мовами, тобто практично всіма офіційними мовами світу. Є навіть шрифт Брайля для сліпих, а також мова знаків. Стіна була оздоблена з ініціативи місцевих торговців трьома художниками, що працюють у стилі графіті: Даніелем Булонем, Фредеріком Бароном і Клер Кіто. «Стіна Кохання» стала Паризькою пам'яткою нового часу. У День усіх закоханих біля стіни відбувається символічний акт - масово випускають білих голубів.

У 2003 році в Китаї був запушений перший космічний корабель з космонавтом на борту - «Шеньчжоу-5».

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять мученика Кипріяна і мучениці Юстини / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 15 жовтня вшановує пам'ять мученика Кипріяна і мучениці Юстини. Інші назви свята: «Кипріян і Устина», «Купріянів день», «День Устини»,«День очищення від мани». 

Що сьогодні не можна робити

Якщо ви цього дня захворієте, то можете не хвилюватися - скоро підете на поправку. Але ось нові справи не можна починати, вони проваляться. Не вдягайте яскравий одяг, щоб не привернути до себе пристріт і вроки. 

Прикмети на 15 жовтня     

Читайте такожІменини у жовтні: хто та коли відзначає день ангела, як назвати дитинуЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- вранці іній - погода найближчими днями буде сухою й сонячною; 

- весь день йде дощ - зима буде холодною; 

- вранці тиха погода - до вечора варто чекати похолодання. 

15 жовтня іменини 

Іменини у Андрія, Анни, Давида, Костянтина, Кассіяна, Петра, Феоктиста і Бориса.

Вас також можуть зацікавити матеріали: