16 березня - День кольорових олівців / фото pixabay.com

Яке свято 16 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються День "Ти все робиш правильно", День спонтанності, День кольорових олівців, День без селфі, Всесвітній день соціальної роботи.

Читайте такожВихідні у березні: скільки відпочиватимемо цього місяця

У США - День чорної преси, День панди, День догляду за губами, День кроншнепа, День артишокових сердечок, День свободи інформації, у Казахстані - День республіканської гвардії, в Литві - День книгоноші, у Фінляндії - День святого Урхо, в Латвії - День пам'яті латиських легіонерів. 

Відео дня

Пам'ятні дати 16 березня, річниці та події

У 1521 році португальський мореплавець Фернан Магеллан під час першої навколосвітньої подорожі досяг берегів Філіппін.

У 1801 році зазнав аварії британський лінійний корабель "Invincible", загинуло близько 400 осіб.

У 1831 році в Парижі вийшов роман Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері".

У 1917 році компанія «Maybelline» випустила туш для вій / фото pixabay.com

У 1917 році компанія "Maybelline" випустила туш для вій, "першу сучасну косметику для очей на кожен день".

У 1926 році американський інженер-фізик Роберт Годдард провів успішне випробування першої в світі ракети на рідкому паливі. Це сталося неподалік від містечка Оберн. Натхненний твором Герберта Веллса "Війна світів", Годдард присвятив більшу частину свого професійного життя розробці математичних теорій ракетного палива та теоретичному обґрунтуванню того, що ракетний двигун може розвивати тягу, якої буде достатньо для здійснення польоту в космос. У своєму щоденнику Годдард написав: "Коли вона злетіла без будь-якого значного шуму та полум'я, це здалося магією, як ніби вона сказала: "Я простояла тут досить довго і, якщо ви не заперечуєте, я піду кудись в інше місце". Ракета, що важила трохи менш як 5 кілограмів разом із паливом, яке являло собою рідкий кисень, змішаний із бензином, піднялася на висоту дванадцяти з половиною метрів і за дві з половиною секунди, що пройшли до згоряння нижньої половини сопла, пролетіла по горизонталі 56 метрів. Але цей нетривалий політ став першим гігантським кроком у ракетобудуванні. Годдард займався й іншими завданнями. Наприклад, він запропонував ідею реактивного гранатомета, і його перші американські моделі під назвою "Базука" були створені саме на основі робіт Годдарда.

У 1962 році посеред Тихого океану зник американський літак Lockheed Super Constellation зі 107 людьми на борту - 96 військових та 11 членів екіпажу.

У 1963 році відбулося виверження вулкана на Балі, загинуло 1700 осіб.

У 1976 році на Ямайській міжнародній конференції було підписано угоду про нову світову валютну систему.

Яке сьогодні церковне свято

16 березня церква вшановує пам'ять мучеників Євтропія, Клеоніка, Василіска і Зенона / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 16 березня вшановує пам'ять мучеників Євтропія, Клеоніка, Василіска і Зенона. Саме цього дня чітко відчувається прихід весни. У народі день назвали "Євтропіїв", або "Ведмеже пробудження".

Що сьогодні не можна робити

Не можна ходити в ліс - вважається, що сьогодні від зимової сплячки прокидається ведмідь. Після заходу сонця не варто давати або брати в борг, а також викидати сміття - винесете з дому достаток і благополуччя.

Прикмети на 16 березня     

Читайте такожВеликий піст 2021: що можна та заборонено їсти, харчування по дняхЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- прилетіли шпаки - урожай зерна буде хорошим; 

- синиці весело щебечуть - скоро прийдуть теплі дні; 

- ворони купаються в снігу - до ясної погоди. 

16 березня іменини 

Іменини у Михайла, Клеоніка, Севастьяна і Марфи.

Вас також може зацікавити: