24 березня - Міжнародний день боротьби з депресією / фото pixabay.com

Яке свято 24 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день боротьби з депресією, Всесвітній день боротьби з туберкульозом, Міжнародний день досягнень, Міжнародний день інформатора, Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв, Міжнародний день ілюзіоністів.

У США - День сирного стейка, День рівної оплати праці, День сусідів, День родзинок у шоколаді, День коктейлів, в Уганді - День посадки дерев, у Польщі - Національний день життя, в Аргентині - День пам'яті заради істини і справедливості.

Пам'ятні дати 24 березня, річниці та події

Читайте такожВихідні у квітні: коли та скільки будемо відпочивати цього місяцяУ 1802 році англійський винахідник Річард Тревітік отримав перший патент на паровоз. 

Відео дня

24 березня 1822 року інженер з Бірмінгема Вільям Черч першим запатентував друкарську набірну машину. Починаючи з винаходу друкарства і до цього моменту, набір проводився тільки вручну.

У 1898 році був проданий перший американський автомобіль. Варто зазначити, що у 1885 році німецький винахідник Г. Даймлер, а у 1886 році його співвітчизник К. Бенц виготовили й запатентували перші саморушні екіпажі з бензиновими двигунами. Однак, саме Америка зробила автомобіль культовою продукцією. Початковою точкою в автомобілебудуванні США прийнято вважати 1896 рік. Саме тоді була створена перша компанія з випуску автомобілів. А 24 березня 1898 року модель "Вінтон", вироблену компанією Winton Motor Carriage Company, за 1000 доларів придбав гірничий інженер Роберт Еллісон. Він побачив рекламу "безкінного" транспортного засобу зі шкіряним дахом і газовими ліхтарями в журналі "Scientific American". На момент покупки існувало лише 4 подібні автомобілі. Компанія, що сконструювала перший автомобіль, була заснована Олександром Вінтоном. Перші автомобілі його конструкції виділялися на тлі конкурентів оригінально пофарбованими боковинами, м'якими кріслами, газонаповненими лампами і шкіряним дахом. Компанія припинила випуск автомобілів у 1924 році, але продовжувала виробництво суднових і стаціонарних дизельних моторів. У червні 1930 року вона стала частиною General Motors. Що стосується долі першої проданої моделі "Вінтон" - після смерті Еллісона Winton Motor Carriage Company викупила авто назад і подарувала його музею.

У 1930 році карликова планета Плутон отримала своє ім'я / фото REUTERS / NASA

У 1930 році карликова планета Плутон отримала своє ім'я.

У 1949 вперше під час церемонії вручення "Оскарів" найкращим був названий іноземний фільм - англійська екранізація "Гамлета". Виконавець головної ролі Лоренс Олів'є був названий найкращим актором, а приз найкращому режисерові дістався Джону Х'юстону за фільм "Скарби Сьєрра-Мадре".

У 1955 році в США була встановлена перша морська нафтова вишка. 

У 1972 році на екрани вийшов фільм "Хрещений батько".

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 24 березня вшановує пам'ять архієпископа Юхима. Символічним значенням цей день наділяли знахарі: вони лікували зуби, читали замовляння, щоб біль не повертався. У народі день назвали Юхимів, або Антип-зубник. 

Що сьогодні не можна робити

Не варто сваритися з близькими, лаятися та лихословити. 

Прикмети на 24 березня     

Читайте такожЦерковні свята у березні: православний календар на місяцьЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- сильний холодний вітер - до теплої весни;

- журавлі летять низько над землею - до дощу. 

24 березня іменини 

Іменини у Василя, Євфимія, Софронія, Івана та Георгія.

Вас також може зацікавити: