25 квітня відзначається День дочки / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 25 квітня 2021

Цього дня у світі відзначаються День дочки, Всесвітній день пінгвінів, Міжнародний день ДНК, Всесвітній день боротьби з малярією, День "Товариства червоних капелюшків", Всесвітній день пінхол-фотографій, Всесвітній день плоггінга.

Читайте такожДень матері 2021: коли відзначаємо, історія та традиції святаУ США - День автомобільних номерів, День телефону, День манікюру і педикюру, День подяки перукарям, День "Обійміть сантехніка", День кольорових олівців "Crayola", в Німеччині - День посадки дерев, у Туркменістані - Свято ахалтекінського скакуна, в Італії - День звільнення від фашизму, День пам'яті євангеліста Марка, в Австралії, Новій Зеландії - День захисника, у Португалії - День свободи, у Франції - День пам'яті жертв і героїв депортації, у Казахстані - День футболу, в Єгипті - День звільнення Синаю, в Індії - Свято "Махавір Джаянті", у Таїланді - День короля Наресуана.

Пам'ятні дати 25 квітня, річниці та події

У 1719 році в Лондоні вийшло перше видання роману Даніеля Дефо "Робінзон Крузо".

Відео дня

У 1783 році в Анноні (Франція) було запущено першу повітряну кулю, що піднімається з вантажем, рівним вазі дорослої людини.

У 1792 році Руже де Ліль склав бойову пісню для Рейнської армії. Нині вона відома як "Марсельєза".

У 1931 році Фердинанд Порше заснував компанію Porsche / фото REUTERS

У 1792 році вперше у Франції була застосована гільйотина як знаряддя страти. Існує переконання, що її винахідником є французький лікар Жозеф Гільйотен. Але машини, схожі за облаштуванням на гільйотину, існували в Німеччині, Англії, Італії, Шотландії та Персії задовго до Великої французької революції. Коли Жозеф Гільйотен встановлював на Гревській площі у Парижі гільйотину, в той момент вона мала назву "луїзетка". Лише пізніше ця машина смерті стала йменуватися гільйотиною, увічнивши ім'я лікаря. Адже саме Жозеф Гільйотен домігся нової форми страти. Всупереч існуючій легенді, що Гільйотен був мало не маніяком, насправді це була дуже гуманна людина. Просто до цього моменту голови засудженим відпилювали пилкою, рубали тупою сокирою, перетворюючи страту на моторошні тортури. Застосування гільйотини було заборонено лише у вересні 1981 року, коли у Франції була скасована смертна кара.

У 1826 році в Англії був запатентований перший автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння.

У 1859 році в Порт-Саїді почалося будівництво Суецького каналу під керівництвом французького інженера і дипломата Фердинанда Лессепса.

У 1901 році в штаті Нью-Йорк уперше в світі були введені автомобільні номери. Всіх власників машин зобов'язали зареєструвати свої прізвища та адресу, а також опис їхнього автомобіля. Крім того, автолюбителі повинні були заплатити один долар за реєстрацію. Після цього їм вручалася невелика табличка, на якій були вказані ініціали власника. У перший же рік було видано 954 номери. Водночас є відомості, що перші номери з'явилися кількома роками раніше. І не в Америці, а у Франції. Хоча точна дата достеменно не відома. До кінця 19 століття "автономери" вже існували у багатьох країнах.

У 1931 році Фердинанд Порше заснував компанію Porsche.

У 1954 році американський дослідницький центр компанії "Белл телефон" оголосив про створення сонячних батарей.

У 2015 році в Непалі стався землетрус магнітудою 7,8 бала. Повторні землетруси тривали до 28 квітня. У Непалі загинула 8151 людина, 17 868 поранені, постраждали 8 млн осіб. В Індії 69 людей загинули і близько 270 поранені. У Китаї - 25 загиблих, 117 поранених.

Яке сьогодні церковне свято

Сьогодні православна церква святкує Вербну неділю / фото tOrange.biz

25 квітня - Вербна неділя. Цей день по церковному називається Вхід Господній в Єрусалим. До нашого часу дійшла традиція бити один одного освяченою в церкві вербою, примовляючи - "Не я б'ю, верба б'є". Після чого бажали міцного здоров'я.

Ще православна церква 25 квітня вшановує пам'ять святого Василя Парійського. Йому моляться для позбавлення від хвороб, а також для додання сил і мужності. У народі день назвали "Василь парильник", "Лісове свято". 

Що сьогодні не можна робити 

Читайте такожВербна неділя 2021: коли святкуємо, звичаї та прикмети дняПоходи до лісу краще відкласти.

Прикмети на 25 квітня     

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- дощ - перші дні травня будуть такими ж;

- день теплий і ясний - рік буде врожайним;

- ранок холодний - літо буде посушливим та неврожайним.

Вас також може зацікавити: