27 березня відзначається Година Землі / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 27 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються Година Землі, Міжнародний день віскі, Всесвітній день театру, Міжнародний день медичного радника.

В Японії - Свято цвітіння сакури, у Франції - День сиру, в США - День брата і сестри, Фестиваль квітучої вишні, День віагри, День каракулів, День химерних назв пісень, День іспанської паельї, День обміну, День Джо, День "Відведи своїх батьків на дитячий майданчик", у М'янмі - День збройних сил, в Анголі - День перемоги.

Пам'ятні дати 27 березня, річниці та події

Відео дня

У 1841 році в Нью-Йорку була випробувана перша парова пожежна машина на кінній тязі, сконструйована Полом Ходжем. Винахід був 14 футів завдовжки, важив близько 8 тонн і потребував двох коней, щоб зрушити з місця. Машина була визначена для роботи на одну з дільниць Нью-Йорка, проте через деякий час її визнали занадто важкою. До того ж замість того, щоб гасити пожежі, вона сама вивергала іскри з вихлопного отвору. 

У 1893 році почала роботу перша в світі телефонна компанія "Bell Telephone Company", заснована Олександром Беллом / фото REUTERS

На початку 20 століття викладач Бакинської гімназії А.Г. Лоран запропонував новий засіб гасіння - вогнегасну хімічну піну, що генерується у вогнегаснику. Патент на ці винаходи Лоран отримав у 1902 році.

У 1854 році в США Абрахамом Гесснером був запатентований гас.

У 1860 році житель Нью-Йорка М. Бірн запатентував штопор. 

У 1878 році селянин Блінов подав заявку на отримання патенту на винайдений ним "вагон із нескінченними рейками" - перший у світі гусеничний трактор.

У 1893 році почала роботу перша в світі телефонна компанія "Bell Telephone Company", заснована Олександром Беллом. До речі, 7 березня 1876 року в США інженер і винахідник Олександр Грехем Белл отримав патент на апарат для передачі звуків на відстані під назвою "вдосконалена модель телеграфу". Так у людства з'явився телефон.

У 1928 році в Голландії була випущена перша у світі поштова марка на футбольну тему.

У 1964 році стався землетрус на Алясці, загинуло 118 людей.

У 1990 році в Лондоні, на Бейкер-стріт, 221, відкрився музей Шерлока Холмса. Це - перша в світі меморіальна квартира літературного персонажа. Біля входу до музею відвідувачів зустрічає поліцейський, він передоручає їх дівчатам у строгих сукнях часів королеви Вікторії. Вони продають квитки. Також гостей запрошують відвідати крихітний ресторан "Місіс Хадсон", що спеціалізується на стравах вікторіанської епохи. Квартира великого сищика відрізняється мізерними розмірами й повною відповідністю обстановки книгам Артура Конан Дойла. Холмс і Ватсон мали в своєму розпорядженні дві маленькі кімнатки-спальні та вітальню – трохи більшою від спалень. У цих кімнатах розмістили і сифон, і вогнетривку шафу.  У квартирі є й куточок хімії, й сосновий стіл, поїдений реактивами. На полицях стоять пухкі альбоми з вирізками та довідники, а на стінах розвішані малозрозумілі діаграми. До речі, у 1999 році там же в Лондоні на Бейкер-стріт був відкритий і пам'ятник Шерлоку Холмсу.

Яке сьогодні церковне свято

27 березня церква вшановує пам'ять преподобного Венедикта Нурсійського / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 27 березня вшановує пам'ять преподобного Венедикта Нурсійського, ігумена. Інші назви свята "День Венедикта", "Венедикт", "Федір Скотник". У цей день шанували домашніх тварин і худобу.

Що сьогодні не можна робити

Не можна дивитися в дзеркало, щоб не накликати біду, а також працювати з гострими предметами, зброєю. Ще не можна ходити на полювання. 

Вас також може зацікавити: