30 травня в Україні - День Києва / фото УНІАН

Яке свято 30 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день фемінізму, Міжнародний день близнюків, День пам'яті Жанни д'Арк, Всесвітній день боротьби проти астми та алергії, Всесвітній день євангелізму.

В Україні - День Києва, День хіміка, у Перу - День картоплі, в США - День м'ятного джулепа, День креативності, День «У моєму відрі дірка», День поливання квітів, у Нікарагуа, у Франції, в Швеції, Алжирі, Марокко, Тунісі, Домінікані - День матері, у Венесуелі, Гондурасі - День посадки дерев, в Іспанії - День Канарських островів, в Угорщині - День дітей, у Польщі - День прийомних батьків, у Туркменістані - Свято туркменського килима, в Малайзії - Свято врожаю, у Таїланді - День короля Прачадіпока, в Пуерто-Ріко - день пам'яті жертв теракту в аеропорту Лод, у Хорватії - День утворення держави.

Пам'ятні дати 30 травня, річниці та події

У 1431 році в Руані була спалена Жанна д'Арк. 30 травня католицькою церквою відзначається День святої Жанни д'Арк. Вона вважається покровителькою військових і Франції. У 1920 році офіційним указом Папи Бенедикта XV Жанна д'Арк була зарахована до лику святих, хоча люди поклонялися їй упродовж століть. 

Відео дня

Читайте такожДень Києва 2021: як цьогоріч столиця відзначатиме своє свято
У 1631 році відбувся вихід у світ La Gazette - першої французької газети. Її видавцем став дворянин Ренодо, який отримав патент на поширення новин територією Франції, а сама назва походить від найменування дрібної італійської монети (gazetta), якою платили венеціанці у 16 столітті за рукописний листок новин. Ось так із легкої руки Ренодо слово «газета» й увійшло в ужиток. До речі, Ренодо придумав надзвичайно важливе нововведення - у газеті на платній основі розміщували приватні оголошення, тобто рекламу. 

У 1879 році американський магнат Вільям Вандербільт оголосив про план створення найбільшого в Нью-Йорку спортивного центру «Медісон-Сквер-Гарден». На сьогодні це місце проведення міжнародних змагань з декількох видів спорту та домашня арена для команд НХЛ та НБА.

У 1896 році в Нью-Йорку офіційно було зафіксовано першу в історії дорожньо-транспортну пригоду: автомобіль Генрі Уеллса зі Спрінгфілда зіткнувся з велосипедом Івліна Томаса. У велосипедиста була зламана нога.

У 1953 році в журналі Nature опублікували статтю, в якій було запропоновано структурну модель ДНК - подвійну спіраль / фото universityofcalifornia.edu

У 1900 році на Всесвітній виставці в Парижі данський інженер Вальдемар Поульсен представив винайдений ним прилад - телеграфон. По суті, це була магнітна стрічка для звукозапису.

У 1908 році відбулися перші у Великій Британії міжнародні змагання повітроплавців. З майданчиків лондонського Харлінгем-клубу в небо піднялося 30 аеростатів, які представляли п'ять європейських країн.

У 1953 році в журналі Nature була опублікована стаття Джеймса Вотсона і Френсіса Кріка, в якій вони запропонували структурну модель ДНК - подвійну спіраль.

У 1959 році на острові Вайт (Англія) пройшло перше випробування судна на повітряній подушці.

У 2003 році аналітична компанія IDC, що займається дослідженням ринків технологічної продукції, повідомила, що за підсумками I кварталу перше місце на світовому ринку серверів зайняла комп'ютерна компанія Hewlett-Packard (HPQ).

Яке сьогодні церковне свято

30 травня церква вшановує пам'ять преподобної Євфросинії (Євдокії) / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 30 травня вшановує пам'ять преподобної Євфросинії (Євдокії). Інші назви свята «Євдокія», «Євфросинія», «Ондрон із дощем», «Звіздар». Євдокію вважали заступницею від посух. Назву «Свистунка» свято отримало через вітри, які гудуть у цей період. 

Що сьогодні не можна робити 

Потрібно бути дуже обережними. Не слід ходити в ліс, парки. Ввечері краще взагалі не виходити з дому. 

Прикмети на 30 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- яка сьогодні погода – таким буде літо;

- прохолодно – влітку будуть гради; 

- день дощовий – улітку буде багато опадів; 

- на яблуні, горобині та бузку багато цвіту – найближчими днями буде хороша рибалка. 

Вас також може зацікавити: