Сьогодні - Всесвітній день сексуального здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 4 вересня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день тхеквондо і World Sexual Health Day.

Читайте такожЦерковні свята у вересні: православний календар на місяць

У США - День чилійського вина, День продовольчого банку, День рознощика газет, День ледачих мам, День дикої природи, День горіха макадамія, в Таджикистані - День книги, у Вірменії - День рятувальника, на Маршаллових Островах - День праці, у Молдові - День працівника митної служби, в Аргентині - День іммігранта.

Відео дня

Пам'ятні дати 4 вересня, річниці та події

У 1781 році цього дня 44 іспанські поселенці заснували місто Лос-Анджелес - «селище Діви Марії, Цариці ангелів» – Ель-Пуебло-де-Лос-Андхелес. На прибережних територіях, які нині займає Лос-Анджелес, у 16 столітті жили індіанці тонгва і чумаші. Кілька десятиліть нове поселення залишалося маленьким містечком, але до початку 19 століття це було вже найбільше світське поселення у Каліфорнії. У 1835 році місто стало володінням Мексики, і назва поселення скоротилася до Лос-Анхелес. Після проголошення незалежності країни Лос-Анхелес нетривало входив до її складу, і після поразки Мексики в американо-мексиканській війні місто перейшло до США за мирним договором 1848 року. Після цих подій поселення стало називатися Лос-Анджелес. У 1850 році Лос-Анджелес отримав офіційний статус міста, за кілька місяців до входження Каліфорнії до складу США як штат. На той час у місті проживало 1600 осіб. Місто мало простий прямокутний план з площею в центрі. Сьогодні Лос-Анджелес – найбільше місто Каліфорнії й друге за чисельністю населення в США (понад 15 млн осіб). Лос-Анджелес складається з безлічі невеликих містечок і районів – від фешенебельних Санта-Моніки і Беверлі Хіллз до недоглянутих гетто Східного Лос-Анджелеса. Цей район Каліфорнії характеризується підвищеною сейсмічною активністю, тому хмарочоси побудовані лише в центрі міста. Лос-Анджелес досі має суворо прямокутне планування. Відстані у Лос-Анджелесі настільки великі, що його ще називають «містом доріг». Основна знаменитість міста – це центр американської кінематографії, вічна «фабрика мрій» – Голлівуд, і відомий на весь світ Дитячий парк «Діснейленд». 

Цього дня була заснована компанія "Google" / фото REUTERS

У 1837 році в Нью-Йоркському університеті Семюел Морзе вперше продемонстрував свій винахід-телеграф. 

У 1841 році німецький поет Август Генріх Гоффманн фон Фаллерслебен представив написану ним пісню «Дойчланд, Дойчланд, юбер аллес», що стала гімном Німеччини. Слова були накладені на австрійський імперський гімн Гайдна. 

У 1882 році в Нью-Йорку Томас Едісон запустив першу в світі центральну електростанцію й уперше в історії включив Комерційне електричне освітлення. Це торкнулося 85 клієнтів. 

У 1885 році в Нью-Йорку відкрилося перше у Сполучених Штатах кафе самообслуговування.  

У 1888 році американський винахідник Джордж Істмен зареєстрував торгову марку «Kodak». Того ж дня він отримав патент на рулонну фотоплівку в касетах і фотокамеру для зйомки. Історія "Kodak" почалася у 1880 році, коли Джордж Істман, клерк однієї зі страхових компаній, винайшов метод виготовлення сухих пластин і створив компанію під назвою «сухі пластини Істмана». У 1888 році фірмою була розроблена принципово нова модель фотоапарата, попередника сучасних компактних фотоапаратів, замість громіздкого набору з камери, штатива-триніжника, намету, хімікалій, скляних пластин, різних бачків і резервуарів... Простота конструкції моделі та зручність використання зробили цей фотоапарат надзвичайно популярним. Істман запропонував придумати фотоапарату ім'я, яке однаково звучало б всіма мовами, було яскравим, легко запам'ятовувалося й вимовлялося. Так на світ народилося слово "Кодак", яке було зареєстровано як торгова марка у 1888 році. Невдовзі воно перекочувало в назву компанії, яка у 1890 році була перейменована на «Eastman Kodak Company». Потім була створена мережа спеціальних фотолабораторій, куди можна було принести фотоапарат з відзнятою плівкою. Його перезаряджали новою плівкою, а відзняту проявляли й друкували фотографії. Так народився девіз компанії «Кодак» - «ви натискаєте на кнопку, ми робимо все інше». Безперервний розвиток й удосконалення бізнесу призвело до розробки нової концепції – створення мережі фотолабораторій, об'єднаних спільною торговою маркою «Кодак-Експрес». Створена у 1980 році в Англії, ця мережа стрімко розвивалася і нині охоплює більшість країн світу.   

У 1959 році в США у продажу з'явилася новинка - колготки. 

У 1998 році була заснована компанія «Google".

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять мученика Агафоника / фото god-2018s.com

Православна церква 4 вересня вшановує пам'ять мученика Агафоніка. Інші назви: «Агафон», «Агафонів день», «Огуменник», «Потіхи лісовика». За повір'ям, ніч на «Агафона» характерна витівками лісовиків. Добро, зроблене сьогодні, повернеться у триразовому розмірі.

Що сьогодні не можна робити

Не ходіть у ліс - нечисть заведе вас в гущавину. Молодим дівчатам краще не виходити на вулицю - Лісовик може забрати їх собі за дружину. Є також прикмета, що краще дівчатам не їсти до заходу, щоб зберегти красу й молодість. Не варто дарувати подарунки і приймати їх теж не можна - накличете на себе біду. 

Прикмети на 4 вересня    

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- сонячний день - осінь буде теплою; 

- велика кількість грибів - погана прикмета для рибалок: улову не буде; 

- павутинка літає - сніг нескоро випаде. 

4 вересня іменини 

Іменини у Афанасія, Акіндіна, Анфуси, Олександра, Фелікса, Олексія, Івана, Аріадни, Михайла, Гавриїла, Макара, Василя і Федора.