Батьківська субота 11 березня / depositphotos.com

Батьківська субота - це день особливого поминання покійних. Під час Великого посту три суботи поспіль називають батьківськими. Батьківська субота другої седмиці святої Чотиридесятниці буде 11 березня.

У березні 2023 року православні згадують покійних родичів 11, 18 і 25 числа. Це дні поминання, які випадають на 2-у, 3-ю і 4-у седмиці Великого посту. Дати батьківських субот змінюються залежно від Великодня та Великого посту, але традиції не змінюються.

Раніше ми розповідали, коли будуть всі батьківські суботи 2023 за православним календарем.

Відео дня

Батьківська субота - що потрібно робити

У батьківські суботи прийнято згадувати покійних родичів, знайомих та інших християн, яких вже немає з нами. За традицією богослужіння проходять напередодні: в п'ятницю ввечері в храмі замовляють поминальні служби, парастас. Якщо немає можливості піти до церкви, то поминати покійних родичів можна і вдома. Пам'ятайте, що головна мета - це помолитися за упокій душі. 

У батьківські суботи в храмах проходять панахиди. До церкви в такі дні на помин приносять пісну їжу, фрукти, овочі. На кладовищі в ці дні належить приводити в порядок могили - не тільки рідних, а й занедбані. Якщо батьківські суботи збігаються з днями народження або смерті родичів, то влаштовують поминальні обіди - пісні під час посту і без алкоголю.

Батьківська субота - що не можна робити

У дні поминання є також ряд заборон:

  • не можна влаштовувати галасливі застілля і поминки з алкоголем;
  • не можна лаятися, злословити і заздрити;
  • не слід залишати їжу на могилах - церква це не вітає; 
  • не можна згадувати про покійних зі злістю і образою, також не варто страждати; 
  • не можна відмовляти в милостині;
  • не можна піднімати загублені кимось речі.

Заборони на роботу в ці дні немає, але краще зробити всі справи напередодні, а поминальну суботу присвятити молитві та спогадам.

Вас також можуть зацікавити новини: