Батьківська субота 18 березня / pixabay.com

Під час Великого посту три суботи поспіль називають батьківськими. 18 березня - батьківська субота третьої седмиці святої Чотиридесятниці. Цього дня поминають померлих родичів і близьких і моляться за них. Як правильно поминати, чи обов'язково йти до церкви і що не можна робити в цей день - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, коли будуть батьківські суботи 2023 за православним календарем.

Батьківська субота 18 березня 2023 - що потрібно робити

Батьківська субота, або поминальна субота - це день, коли згадують померлих родичів і близьких людей. За традицією напередодні, в п'ятницю ввечері, в храмах замовляють поминальні служби - парастас, або велику панахиду. Але можна пом'янути померлих і вдома - в ранкових суботніх молитвах. За церковними канонами саме за допомогою молитви триває спілкування між живими і померлими.

Відео дня

У саму батьківську суботу в храм на помин можна принести пісну їжу. Тут важливо не впадати в іншу крайність - щедро жертвувати і замовляти поминання в храмі, а самому лишатися осторонь. Головне - саме особиста участь людини. Щира молитва, нехай навіть своїми словами, набагато важливіша від кількості поставлених свічок і суми пожертвувань. 

На кладовищі в поминальну суботу належить наводити порядок на могилах - буде добре прибрати також і занедбані та забуті могили. Можна запросити священика відслужити панахиду на могилі родича, або помолитися самим. Також можна влаштувати і поминальний обід - але під час посту він повинен бути пісним і без алкоголю.

Батьківська субота - що не можна робити в поминальний день

Як вже говорилося, в батьківські суботи прийнято ходити на цвинтар. Тут важливо не впадати в забобони - наприклад, традиція залишати на цвинтарі їжу або штучні квіти до християнства не мають ніякого відношення, і церква цього не вітає. Є ряд й інших заборон:

  • у поминальні дні не можна лаятися, злословити і заздрити;
  • не можна влаштовувати галасливі застілля і поминки з алкоголем;
  • не можна згадувати про покійних зі злістю і образою, а також страждати - краще помолитися.

Також в цей день не можна відмовляти в милостині та важливо зробити якийсь хороший вчинок - це буде набагато кращим від "поминок в форматі застіль".

Вас також можуть зацікавити новини: