Коли Благовіщення у 2024 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Свято Благовіщення у православних християн входить до числа дванадесятих, тобто, дванадцяти найважливіших після Великодня. З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар всі дати неперехідних свят змістилися. Розповідаємо, якого числа Благовіщення святкуємо цього року за старим та новим стилем, про традиції дня та чого не варто робити.  

Що таке Благовіщення - суть свята

Благовіщення / мозаїка, Софія Київська

Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з православних свят, присвячене подіям земного життя Ісуса Христа і Діви Марії. Відзначати його почали ще в III столітті, а спочатку воно називалося "Звіщення", "Привітання Марії", "Зачаття Христа".

Благовіщення - це "блага звістка". За переказами, цього дня Діві Марії з'явився архангел Гавриїл і приніс благу звістку, що Вона незабаром народить Спасителя: "Радуйся, Благодатна! Господь із тобою! Благословенна ти між жінками!" Саме з цього моменту і починається втілення в життя задуму Божого - відкрити віруючим дорогу в Царство Боже. 

Відео дня

Епізод, коли архангел Гавриїл сповістив новину Пречистій Марії, є частим сюжетом на церковних фресках. Найдавнішими в Україні є зображення Благовіщення на фресці та мозаїці в Софії Київській, які датуються XI століттям.

Коли Благовіщення буде у 2024 році за старим і новим календарем

Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначають за 9 місяців до Різдва Христового. Після переходу Православної церкви України на новий календар, дата свята зсунулася - у 2024 році його відзначали 25 березня. За колишнім, юліанським, календарем Благовіщення відзначають 7 квітня.

Що можна робити на Благовіщення

Оскільки це велике церковне свято, то на Благовіщення Пресвятої Богородиці добре відвідати літургію в церкві та помолитися. До Діви Марії звертаються з особливими проханнями - просять здоров'я, захисту, допомоги у важких ситуаціях, прощення гріхів, а також дякують за отримані блага. Не має значення, яку молитву читати Богородиці або ж звертатися своїми словами - головне, щоб молитва була щирою. 

Свято випадає на період Великого посту, але цього дня він не такий суворий: можна з'їсти трохи риби, додавати до страв олію, випити церковного червоного вина.

У народі існує традиція вмиватися цього дня талою водою - вважається, що це зміцнює здоров'я. Господині ж запасаються благовіщенською сіллю - вірять, що вона рятує від усіх хвороб.

Що не можна робити на Благовіщення

Благовіщення Пресвятої Богородиці - це час, коли потрібно присвячувати себе духовному, а не мирському. Тому в свято намагаються не займатися важкою фізичною працею і навіть домашніми клопотами.

Також цього дня не слід:

  • шити, прати, в'язати, готувати;
  • ображати оточуючих, сваритися, грішити;
  • вирушати в далеку дорогу;
  • давати в борг або виносити щось із дому, щоб уникнути втрати в майбутньому.

Існує повір'я, що саме на Благовіщення Господь і Богородиця благословляють усі рослини, тому в свято не можна працювати на землі, обрізати дерева. Є також приказка: "На Благовіщення птах гнізда не в'є, дівка косу не плете". Що це означає і чи можна мити голову на Благовіщення? Це означає, що стригти і фарбувати волосся у велике свято не слід, але митися, зокрема й мити голову, церква не забороняє.

Прикмети на Благовіщення

Які є прикмети на Благовіщення / pixabay.com

У свято спостерігали за погодою:

  • якщо "сонце грає", то рік буде благополучним, а врожай - багатим;
  • дощ цього дня - вродить жито;
  • сніг ще не розтанув - хороших сходів не буде;
  • повернулися перелітні птахи - до швидкого літа.

Грім на Благовіщення разом із грозою обіцяють багатий урожай горіхів.

Раніше ми публікували православний календар на квітень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: