Церковне свято 1 серпня / depositphotos.com

Згідно з переказами, якось свята Ємілія бачила уві сні Ангела, який сказав, що її дочку зватимуть Феклою - після народження дитини жінка виконала Божу волю. Інші ж родичі називали дівчинку Макріною, на честь бабусі, яка постраждала під час гоніння на християн за імператора Максиміана Галерії.

Марина з дитинства знала Боже Слово, читала книги і допомагала матері в домашніх справах. Коли всі діти виросли, Марина переконала матір залишити все мирське і піти в монастир. Прийнявши чернечий постриг, вони жили разом, однією сім'єю, разом молилися, разом працювали, мали все спільне, нічим не відрізняючись один від одного в способі життя.

Після смерті матері Марина стала керувати в монастирі і отримала дар чудотворення - зцілювала хворих.

Відео дня

На честь пам'яті святе сьогодні відзначається народне свято 1 серпня - "Макринін день" або "Мокрини".

Яке сьогодні церковне свято - день здобуття мощей Серафима Саровського

З дитинства обраний Богом, саровський подвижник без коливань і сумнівів сходить від сили в силу в своєму прагненні до духовної досконалості. Вісім років послушницьких праць і вісім років храмового служіння в сані єродиякона і ієромонаха, пустинножительство і стовпництво, затвор і безмовність змінюють один одного і вінчаються старечістю. Подвиги, що далеко перевершують природні людські можливості (наприклад, молитва на камені протягом тисячі днів і ночей), гармонійно і просто входять в життя святого.

Серафим залишав різні настанови і володів чудовим даром прозріння. Допомагав стражденним і вважав, що молитва - головний шлях до порятунку.

Преподобний Серафим по праву може бути названий учнем Божої Матері. Пресвята Богородиця тричі зцілювала його від смертельних хвороб, багаторазово являлась йому, наставляла і зміцнювала його. Ще на початку свого шляху він почув, як Божа Матір, вказуючи на нього, що лежав на одрі хвороби, сказала апостолу Іоанну Богослову: "Цей від роду нашого".

Прикмети 1 серпня

Прикмети 1 серпня / Фото ua.depositphotos.com
  • сира погода - до хорошого врожаю;
  • теплий сонячний день - до довгого "бабиного літа", сухого вересня і жовтня;
  • спека на Мокриду - до шеститижневої посухи.

Сни в ніч на 1 серпня вважаються пророчими.

Що можна робити 1 серпня

У цей день наші предки проводили різні обряди для залучення грошей. Також чоловіки ходили на риболовлю ще затемно, але поверталися з уловом тільки найстійкіші. Кажуть, що в цей день риба тиха і ловиться на гачок тільки найщасливішим.

Що не можна сьогодні робити

Наші пращури вірили, що 1 серпня не можна залишатися недоглянутими - все повинно бути "з голочки". Давати або позичати що-небудь, піднімати предмети або гроші з землі не рекомендується - привернете невдачі або бідність. Православна церква забороняє сваритися та ображатися, інакше конфлікт затягнеться надовго.

Вас також можуть зацікавити новини: