Церковне свято 17 лютого / depositphotos.com

17 лютого православна церква згадує святого Миколая Сповідника. У народі його прозвали Студений, так як згідно з народними прикметами 17 лютого потрібно готуватися до останніх зимових морозів.

Народне свято 17 лютого 2023 відоме також під назвою Вовчий сват.

Православне свято 17 лютого - день пам'яті святого Миколи Сповідника

Святий ігумен Микола Сповідник, або Микола Студит народився в VIII столітті на острові Крит. У десятирічному віці батьки відправили його в Студійський монастир в Константинополі, де був ченцем його дядько блаженний Феофан. Микола відучився при монастирі, а потім постригся в ченці. У той час імператор Візантії Лев V Вірменин почав гоніння на священиків, ченців і віруючих. Миколу теж заарештували і кинули до в'язниці. На свободу він вийшов тільки після сходження на престол імператриці Феодори - саме вона повернула іконошанування. 

Відео дня

Потім Микола був обраний настоятелем Студійського монастиря, проте за кілька років йому довелося піти з нього - через нового розпусного імператора Михайла Третього. Святому довелося поневірятися сім років, поки його не схопили і не повернули в монастир, де він опинився в полоні. Звільнили тільки після смерті імператора, при новому правителі Микола знову став настоятелем монастиря. 

За сповідницьке життя святого називають Микола Сповідник. Він отримав дар зцілень від Бога, який залишився і після його смерті. 

Прикмети на 17 лютого

Прикмети 17 лютого / фото ua.depositphotos.com

За народними прикметами 17 лютого судили про погоду:

  • ліс почорнів - буде відлига;
  • іній на Миколу - бути хорошому врожаю;
  • вгору по склу пішли морозні візерунки - буде зниження температури; 
  • туман високо - до гарної погоди, а якщо опустився на землю - до відлиги і снігу;
  • ялинові гілки гнуться - до хуртовини, розпрямляються - до гарної погоди.

У цей день чекали не тільки морозу, а й снігу.

Що не можна робити сьогодні

В цей час в лісі проходять так звані звірині весілля. Тому на Миколу Студеного не радять ходити в ліс і полювати. Не можна вирушати в далеку дорогу - вона буде невдалою. Також в цей день не можна бажати іншим зла і заздрити, так як це повернеться сторицею. 17 лютого не радять стригтися. 

Що можна робити 17 лютого

17 лютого моляться про зцілення від хвороб, читають охоронні молитви від звірів, які заблукали з лісу. У цей день жінки намагалися зробити якомога більше роботи по дому, в хліві, доглядали за тваринами. Також цей день вважали вдалим днем для ворожінь і особливу увагу звертали на сни.

Вас також можуть зацікавити новини: