День богині Лади 2023 / depositphotos.com

Давньослов'янське свято Лади, однієї з великих богинь, наші пращури відзначали шість разів на рік - з початку березня і до середини вересня. Хто така Лада, чому її так шанували свого часу, які традиції дійшли до нашого часу і про що можна попросити богиню в її день - розповідаємо в матеріалі.

Хто така богиня Лада

За слов'янською міфологією Род - бог-творець усієї світобудови - створив богиню Ладу та її чоловіка, бога-коваля, Сварога. Вони стали головними помічниками Рода і пізніше дали життя іншим слов'янським богам.

Сварог - це чоловіче начало Роду, він створює матеріальний світ, дає знання. Лада - жіноче начало Роду, вона є матір'ю всього живого, його природою та енергією, яка живить світ. Удвох Лада і Сварог вважаються первісними силами, що створили життя на землі, вони - батьки кількох слов'янських богів:

Відео дня
  • Перуна - бога-громовержця;
  • Морени - богині зими і смерті;
  • Лелі - богині весни;
  • Живи - богині літа;
  • Леля - бога раннього кохання;
  • Полеля - бога зрілої любові.

Згідно з легендою, Сварог викував для своєї коханої обручку - можливо, саме звідси і бере свій початок традиція носити обручки.

Слов'янське свято Лади - історія

Зі старослов'янської слово "лад" означає гармонія, добро, благополуччя. У слов'ян велика богиня Лада відповідала за лад у всьому - була покровителькою землеробства, родючості та шлюбу. Їй молилися про мир у сім'ї та дякували за гарний врожай, при чому робили це кілька разів на рік.

Загалом вихваляли Ладу шість разів - свята були рівномірно розташовані за календарем, від початку березня і до середини вересня. Навесні у Лади та її доньки Лелі питали дозволу, щоб закликати весну. Влітку до богині зверталися перед початком робіт у полі та на городі. Також є обряди, коли богиню просили про дощ, дякували за перші сходи і врожай. Приміром, богині Ладі було присвячене свято Красна гірка, яке відзначають і зараз навесні. Закінчували прославляти богиню після збирання врожаю, у вересні.

Коли свято богині Лади відзначають восени

Дата свята унікальна для кожного року, оскільки вона випадає на день осіннього рівнодення. У 2023 році свято Лади випадає на 23 вересня.

Традиційно цього дня за старих часів влаштовували гуляння: співали пісні та водили хороводи. У центрі такого хороводу мала обов'язково стояти жінка з короваєм із зерна нового врожаю. Опісля коровай ламали на шматки і роздавали присутнім - вважалося, що цей хліб має цілющу силу і захищає від хвороб. Крім короваю, обрядовою їжею були мед, домашній сир і вівсяна каша.

Про що і як просити богиню Ладу

Про що і як просити богиню Ладу / depositphotos.com

Оскільки Лада - берегиня сім'ї, любові, покровителька благополуччя і достатку, то у неї просять:

  • зміцнити шлюб;
  • допомоги в сімейних негараздах;
  • сприятливої погоди і щедрого врожаю;
  • рішення у важкій життєвій ситуації.

За повір'ями, Лада товаришує з богинею долі - Мікош, і може вмовити її змінити життя людини на краще.

Звернутися до Лади можна в такій своєрідній молитві: 

Як промінчик від Сонечка, крапелька від джерела, так і я (ім'я), народжена від Духа Великої Праматері Всесвіту Богині Лади. У мені перебуває Дух Отця Сварога і світло Великої Прекрасної Богині. О Велика Мати Світів Богиня Лада! Закликаю тебе як справжня дочка твоя. Увійди в душу мою і тіло моє, візьми мене під опіку твою. Прояви через мене суть свою святу. Моє тіло - твоє тіло, моя душа - твоя душа. З моїх вуст ллються промови твої у світ цей, через мої очі дивляться твої очі на створений діяннями і любов'ю наш світ. Вчиш мене прикладом твоїм як любов'ю, мудрістю жіночою наповнювати простір свій. Душа моя радіє від божественної любові, яку даруєш мені, світлом опромінюючи світ навколо мене, даруючи людям через спілкування зі мною доброту і щирість, ніжність і ласку, мудрість і прийняття жіночої суті, проявленої через мене. Я джерело любові і радості, щастя і мудрості, насолоди і творення. Я (ім'я) проявлена суть усього сущого і несучого, створеного і ще ненародженого - Великої Праматері Богині Лади!

Раніше ми розповідали, які будуть свята та вихідні у вересні 2023 - детальний календар всіх дат.

Вас також можуть зацікавити новини: