День Бориса і Гліба 2021 - історія та традиції / фото nastanova.com

Кожного року 15 травня православна церква відзначає день пам’яті святих благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба.

Святі Борис і Гліб: що про них відомо

Брати Борис і Гліб були молодшими синами київського великого князя Володимира Святославича (рівноапостольного князя Володимира).

Читайте такожТравневі свята 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціВони народилися незадовго до Хрещення Русі, здобули гарну освіту, читали релігійну літературу та збиралися присвятити своє життя Богові. У 1015 році Борис і Гліб були вбиті своїм старшим братом Святополком, який побоювався суперництва з їхнього боку в боротьбі за владу, яка розгорілася після смерті батька.

Відео дня

Брати знали, що Святополк хоче їх убити, але не стали переховуватися й смиренно прийняли смерть від рук убивць. Спершу було вбито Бориса на березі річки Альти. Невдовзі загинув і Гліб у гирлі річки Смядині, поруч зі Смоленськом.

За мученицьку смерть від одновірців церква зарахувала Бориса і Гліба до лику святих. Вони стали першими святими на Русі, канонізованими до лику мучеників-страстотерпців. Сьогоднішня дата для вшанування братів була вибрана не випадково – саме цього дня мощі святих були перенесені до храму у Вишгороді.

Традиції та обряди дня Бориса і Гліба

У народі 15 травня називають іноді солов'їним днем, оскільки саме цього дня традиційно починають співати солов’ї – провісники тепла.

До цього дня наші предки намагалися завершити всі городні та польові роботи. Також вважається, що у день пам’яті братів Бориса і Гліба можна купувати поросята, курчата та дрібну домашню живність.

Прикмети дня Бориса і Гліба, що не можна робити / фото ua.depositphotos.com

Також цей день у народі має назву Бариш день, бо святого Бориса ще називали баришником. Тому свято особливо відзначали купці і торговці, вважаючи, що успішний продаж товару цього дня обіцяє хорошу виручку на весь рік.

Вважається, що цей день сприятливий для душевної розмови з людиною, з якою давно не виходить знайти спільну мову. Ще в день Бориса і Гліба можна звертатися до начальства з проханням, не боячись відмови.

Народні прикмети на 15 травня

Якщо соловей весь день голосно співає, то він проводжає весну і пора зустрічати літо.

Читайте такожДень батьків 2021: якого числа відзначається, історія та значенняЯсний захід сонця у свято Бориса і Гліба – літо буде теж ясним і без опадів.

Соловей завжди перестає співати перед негодою.

Теплий день 15 травня – буде небагатий урожай хліба.

Якщо зацвіла черемха і солов’ї заспівали, то можна очікувати двотижневого похолодання.

Почули солов’я раніше, ніж зозулю – значить, літо буде щасливим.

Вода пішла на спад і солов’їні трелі чути – пора починати посів.

Вас також може зацікавити: