День фінансиста 2022 в Україні / фото depositphotos.com

День фінансиста - фахівця в грошовій сфері - відзначається в Україні двічі на рік. У липні святкується День працівників фінансової сфери - спільне свято всіх бухгалтерів, податківців, фінансових аналітиків та економістів. А восени відзначається більш вузьке свято - День військового фінансиста.

День фінансиста в Україні: дати та історії свят

День працівників фінансової сфери України відзначається 24 липня. Свято встановлене в день шанування церквою княгині Ольги, яка першою на Русі впорядкувала збір данини і ввела обов'язкові податки. Свято зовсім молоде - встановлено лише в 2021 році.

День військового фінансиста відзначається 29 жовтня. Ці фахівці відповідають за нарахування зарплат військовим і офіцерам. Свято встановлено в 1999 році, а датою обрано 29 жовтня - в цей день було створено Фінансове управління головного оборонного відомства України.

Відео дня

Цікаві факти про гроші

  • Копійка була заснована під час правління Івана Грозного. Саме він наказав випускати "гроші копійні" зі своїм портретом.
  • До винаходу грошей люди обмінювалися цінними предметами, наприклад, спеціями або тюками хутра. Потім люди придумали виготовляти з дорогоцінних золота і срібла монети.
  • Монети використовуються людьми з 7 століття до н.е., а ось паперові гроші з'явилися не так давно - в 10 столітті в Китаї.
  • Гривня з'явилася приблизно в 11 столітті. Її назва походить від слова "загривок", оскільки на шиї носили дорогоцінні прикраси. Спочатку гривнями називали не конкретну валюту, а певну вагу золота або срібла. Наприклад, в 12 столітті одна гривня срібла важила 200 г.
  • Перший в світі банкомат був встановлений в 1939 році.
  • Найбільш "брудною" валютою вважається китайський юань - на одній купюрі виявляють в середньому 180 тисяч доларів. А ось євро вважаються досить чистими, тому що їх обробляють спеціальним розчином.
  • У Китаї була випущена найважча в світі монета вагою в 5 кілограм.
  • На купюрі 20 Шведських крон зображений не реальна людина, а персонаж Пеппі Довгапанчоха з казки Астрід Ліндгрен. А в країнах Полінезії на банкнотах зображені символи місцевої культури, щоб зберегти їх в пам'яті нащадків.

Вас також можуть зацікавити новини: