Коли день Іоанна Богослова за новим календарем / ua.depositphotos.com

Іоан Богослов - один із найулюбленіших учнів Ісуса Христа. Вважається, що саме в день пам'яті святого всіх і в усьому супроводжує удача. Чим прославився апостол, чи можна працювати в цей день і що не можна робити в день Іоана Богослова - розповідаємо в матеріалі.

Свято Іоана Богослова - історія

Іоан Богослов народився в I столітті в Галілеї (Ізраїль). Разом зі старшим братом вони були учнями Христа. Іоан був особливо наближений до Ісуса, часто супроводжував його і був свідком багатьох чудес Спасителя: був присутній при воскресінні доньки Яіра, а також під час Преображення Господнього на Фаворі. Іоан був із Христом у Гефсиманському саду, коли його схопили, а потім вели Хресною дорогою. Саме Іоан Богослов - єдиний з учнів - разом із Богородицею плакав біля підніжжя хреста, на якому був розп'ятий Ісус. Іоану Спаситель довірив піклування про Свою Матір, сказавши: "Жене! Ось син твій... Ось Матір твоя!".

Після Успіння Пресвятої Богородиці апостол вирушив проповідувати. Коли за римського імператора Доміціана почалися гоніння на християн, Іоана заслали на острів Патмос. Апостол здійснив там чимало чудес і навернув місцевих жителів у християнство. Згадується про те, що він залишався цілим і неушкодженим після всіх тортур, яким його піддавали як християнина.

Відео дня

Але головна спадщина Іоана Богослова - це Євангеліє. Переказ свідчить, що перед тим, як почати диктувати книгу учню, апостол три дні молився на вершині гори. Також Іоану було дароване Одкровення, яке отримало назву Одкровення Іоана Богослова, або Апокаліпсис - книга Нового Заповіту, що містить пророцтва про кінець світу. У ній описано чотирьох вершників апокаліпсису, сімох ангелів із сурмами, сім знамень і лих, появу й загибель антихриста, а також поразки диявола й початок царства Христа.

Коли свято Іоана Богослова за старим і новим стилем

З переходом Православної церкви України на новий церковний календар дати неперехідних свят зсунулися на 13 днів раніше.

За новим стилем день Іоана Богослова відзначають 8 травня. 21 травня - свято Іоана Богослова за старим стилем.

Святий Іоан Богослов - у чому допомагає

У день пам'яті Іоана Богослова добре піти до церкви - до апостола звертаються з проханнями про здоров'я і благополуччя для себе і близьких. Вважається, що молитви біля образу святого допомагають знайти сім'ю, зачати дитину, отримати підтримку згори в нових починаннях. Особливо Іоана Богослова шанують письменники, копірайтери, редактори та видавці.

Іоана Богослова - що не можна робити

Чи можна працювати в день пам'яті Іоана Богослова? Цього дня не рекомендується, але й не забороняється працювати, але робота має бути не важкою.

Що заборонено в свято:

  • не можна сваритися, брехати, сперечатися, лихословити;
  • забороняється важко працювати, робити прибирання, прати, прасувати, що-небудь лагодити, робити ремонт;
  • не можна зловживати спиртними напоями.

Також у день Іоана Богослова не можна відмовляти в допомозі та милостині. Народні прикмети не радять цього дня різати овочі - це до неврожаю.

Молитва Іоана Богослова

Якщо у свято немає можливості піти до храму, то можна помолитися вдома і попросити у святого заступництва та відпущення гріхів.

О великий апостоле, євангелісте громоголосий, Богослове довершений. Ти бачив таємні одкровення, на які чекає людство, непорочний і возлюблений наперснику Ісуса Христа! Прийми нас, грішних, під своє заступництво. Випроси у Всемилостивого Людинолюбивого Христа, Бога нашого, милості, Який перед твоїми очима Кров Свою пролив за нас. Нехай помилує нас і простить наші гріхи по милості Своїй, і дарує нам здоров’я духовне і тілесне, всяке благодіяння та достаток. Настав нас отримати все це на славу Його, Творця, Спасителя і Бога нашого. А по кончині дочасного життя нашого нехай позбавить нас від немилостивих мучителів на митарствах, і щоб ввійти нам в Небесний Єрусалим, якого славу ти бачив в Одкровенні.

О великий Іване! Збережи всі міста християнські, храм цей, тих, хто служить і молиться в ньому, від голоду, згубної смерті, вогню і меча, навали іноземної і міжусобних війн. Порятуй нас від всякої біди і напасті та молитвами твоїми відведи від нас праведний гнів Божий, і випроси для нас Його милосердя.

О великий Боже, Альфо і Омего, джерело і осново нашої віри! На моління уповаємо Івана святого, через якого Ти нам відкрив Себе, незбагненного Бога, в невимовному Об’явленні. Прийми його прохання за нас і даруй нам милосердя в просьбах наших на славу Твою. Понад усе допоможи нам стати духовно вдосконаленими, щоб увійти в Обителі Твої. О Небесний Отче, Творцю всього небесного і земного, Всесильний Царю! Торкнись перстом Твоїм сердець наших, щоб перетворити їх з кам’яних на плотські, щоб цими новими і очищеними серцями ми удостоїлись бачити Славу Твою та розрізняти добро і зло.

Духом Премудрості очисти наш розум і нашу душу, щоб Премудрість Твоя вчила нас Заповідям Твоїм і тому, що угодне Тобі. Щоб ми жили не по плоті, а по Духу, і сподобились з Іваном прославляти ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, повсякчас і на віки віків. Амінь.

Раніше ми розповідали, коли Вознесіння Господнє 2024 року за новим календарем і що не можна робити в цей день.

Вас також можуть зацікавити новини: