В Україні сьогодні відзначають День морської піхоти / УНІАН

Яке свято 23 травня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день черепахи і Міжнародний день по викоріненню акушерських свищів.

Читайте такожДень Святої Трійці: коли його святкують у 2020 роціВ Україні - День морської піхоти, еліти військ. Раніше він відзначався 16 листопада, але указом президента Петра Порошенка був перенесений на 23 травня. Дату змінили не просто так - у цей день у 1918 році гетьман Української держави Павло Скоропадський видав наказ про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби.

У США святкують День щасливого пенні, День ірисок, на Ямайці - День праці, у Мексиці - День студента, в Азербайджані - День працівників Міністерства екології та природних ресурсів, у Таджикистані - День молоді.

Відео дня

Пам'ятні дати 23 травня, річниці та події

В 1592 році В цей день у Венеції був арештований інквізицією італійський просвітитель Джордано Бруно, звинувачений у єресі. Бруно - філософ і поет, представник пантеїзму. Будучи католицьким священиком, розвивав неоплатонізм в дусі натуралізму відродження, намагався дати в цьому ключі філософську інтерпретацію учення Коперника. Бруно відмовився визнати помилковими головні з своїх теорій і був засуджений католицькою церквою до смертної кари, а потім спалений на багатті на площі Кампо ді Фьоре Риму в лютому 1600 року. Останніми словами Бруно були: «Спалити – не означає спростувати». Всі твори Джордано Бруно були занесені в 1603 році в католицький Індекс заборонених книг. Через три століття, в 1889 році, на місці страти в честь Джордано Бруно був споруджений пам'ятник. У 1973 році в Італії був знятий фільм «Джордано Бруно».

Читайте такожДень Йоана Богослова: прикмети, традиції та молитви

У 1904 році у Відні відкрився перший чемпіонат світу з греко-римської (класичної) боротьби.

У 1949 році в західній окупаційній зоні було створено нову державу – Федеративна Республіка Німеччина (ФРН), а в радянській окупаційній зоні – Німецька Демократична Республіка (НДР). Об'єднання Німеччини, офіційно - німецьке возз'єднання чи відновлення єдності Німеччини відбулося 3 жовтня 1990 року шляхом входження НДР і Західного Берліну до складу ФРН відповідно до конституції Федеративної Німеччини.

У 1985 році у США жінка, яка проходила лікування від безпліддя, народила семеро близнюків. Лише троє з новонароджених залишилися в живих, але всі мали медичні відхилення від норми. Це була одна з перших великих невдач методики «дитина з пробірки».

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 23 травня вшановує пам'ять апостола Симона Каноніта / фото УНІАН

Православна церква 23 травня вшановує пам'ять апостола Симона Каноніта - покровителя шукачів скарбів, шлюбу і землеробів. У народі день назвали Симонов.

Що сьогодні не можна робити

Вважається, що в цей день Земля «відпочиває», тому її не можна орати, копати, боронувати.

Прикмети на 23 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- дощ – літо буде сирим;

- увечері великі купчасті хмари – до хорошої погоди на наступний день;

- зранку бджоли швидко літають – до погожого дня;

- до світанку чути спів птахів – до дощу.

23 травня іменини

Іменини у Таїсії, Онисима, Симона та Василя.