День Георгія Побідоносця / фото popovfoundation.org

23 листопада церква відзначає День пам'яті Георгія Побідоносця. У цю дату ми згадуємо про смерть одного з найвідоміших християнських мучеників. У цього святого є ще дві дати в православному календарі – 6 травня і 9 грудня.

Хто такий Георгій Побідоносець

Святий Георгій народився в Каппадокії у віруючій родині. В юності він пройшов військову службу і був прийнятий в імператорську варту Діоклетіана. Однак коли Діоклетіан почав гоніння на християн, Георгій не зрікся Бога. 

За християнську віру Георгія заточили у в'язниці і піддали страшним тортурам, в тому числі і тортурам на колесі. За легендою, всі нанесені Георгію рани відразу виліковувалися. Бачачи чудове зцілення мученика, багато язичників увірували в Христа. 

Відео дня

Наприкінці священномученика стратили. За перемогу над стражданнями і праведний спосіб життя його назвали Побідоносцем. Георгій Побідоносець часто зображується на іконах верхи на білому коні з червоним плащем мученика.

День Георгія Побідоносця: що можна і не можна робити

День Георгія Побідоносця 2021 / фото Інфографіка УНІАН

За традицією в цей день відвідують богослужіння, освячують хліб і сіль в церкві. Освяченим хлібом пригощають дітей. Святому Георгію моляться про здоров'я домашньої худоби і благополуччя військових. Тезки святого можуть звернутися до мученика з проханням або молитвою.

У цей день не можна вирушати в далеку дорогу. Вважається, що в дорозі може трапитися біда або нещасний випадок. Також 23 листопада не відзначають весілля і не починають нових справ. У день пам'яті Георгія Побідоносця не можна нікому позичати речі і гроші, інакше з ними можна віддати своє щастя.

Вам також може бути цікаво: