В Україні святкують День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні / УНІАН

Яке свято 9 травня 2020

У цей день світ відзначає другий з двох Днів пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, Всесвітній день танцю живота, День вуличних музикантів, Всесвітній день справедливої торгівлі та Всесвітній день мігруючих птахів.

Читайте такожВихідні у травні: коли на українців знову чекає три дні відпочинку підрядВ Україні святкують День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, у США - День пам'яті втраченого носка, День індіанців, День ночівлі, День тістечок з ірисками, День гурманів, День мускату, День синдром Корнелії де Ланге, у Нідерландах - День велосипедиста, День мельника, у Монголії - День посадки дерев, в Узбекистані - День пам'яті і шани, у Вірменії - День звільнення Шуші, на Острові Джерсі, в Гернсі - День звільнення, у Данії - День Гельголандської битви.

Пам'ятні дати 9 травня, річниці та події

В 1502 році Христофор Колумб з невеликою флотилією з чотирьох суден і екіпажем в 150 чоловік відплив з Кадіса в своє останнє, четверте, подорож в Америку.

Відео дня

У 1832 році 15 вождів індіанців семінолів підписали договір про продаж землі у Флориді уряду США та догляді індіанців за річку Міссісіпі.

У 1907 році американка Анна Джарвіс розпочала свою національну кампанію по установі святкування Дня матері в США.

Читайте такожКоли День матері 2020: як вітати і якого числа відзначатиВ 1926 році американський пілот Флойд Беннетт і відомий полярний дослідник Річард Берд у ролі штурмана на трьохмоторному літаку конструкції Антона Фоккера першими пролетіли над Північним полюсом Землі, витративши на це 15 годин 30 хвилин.

В 1958 році в Сан-Франциско (у цьому місті розгортається дія) відбулася прем'єра фільму Альфреда Хічкока «Запаморочення» з Джеймсом Стюартом і Кім Новак в головних ролях. Це - одна з кращих робіт режисера, яка регулярно потрапляє в сотню найкращих фільмів в будь-яких опитуваннях кінокритиків і любителів кіно.

У 1967 році легендарний боксер Мохаммед Алі позбувся титулу чемпіона світу у важкій вазі серед професіоналів радою WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) після висунутого проти нього звинувачення у відмові служити в армії США.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 9 травня вшановує пам'ять святого Василя і праведної Глафіри Амасійської / Фото УНІАН

Православна церква 9 травня вшановує пам'ять святого Василя і праведної Глафіри Амасійської. У народі цей день називають Глафіра Горошниця. Понад усе чекають в цей день прильоту ластівок, їх вважають чистими, світлими птахами. Гніздо ластівки – оберіг від пожежі.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна руйнувати гнізда ластівок. Також сьогодні краще не чіплятися зайвий раз до чоловіків - вони в цей день схильні до поганого настрою. 9 травня вважається днем обманів, тому краще не одружуватися. Також не можна ворожити і передбачати майбутнє.

Прикмети на 9 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- ясно і багато роси – чекайте великого врожаю огірків;

- зозуля кує часто і голосно – скоро настане гарна літня погода;

- вітер протягом дня посилюється, а до вечора, навпаки, слабшає – буде ясна і стійка погода.

9 травня іменини

Іменини у Василя, Глафіри, Степана, Петра, Івана і Миколи.