День українського кіно / фото УНІАН

День українського кіно щорічно відзначається в другу суботу вересня. Цього року свято випадає на 10 вересня. Українське кіно з кожним роком стає популярнішим, адже все більше українців хочуть дивитися національний кінопродукт. В Україні є 5 державних кіностудій, найвідоміша з яких носить прізвище Довженка.

УНІАН розповів історію свята і зібрав 5 цікавих кінофільмів для перегляду.

День українського кіно: історія свята

Свято було засноване указом Леоніда Кучми і встановлено на другу суботу вересня. А датою "народження" українського кіно вважають 1896 рік. Тоді в Харкові режисер Альфред Федецький зняв кілька хронік. Один зі знятих фільмів був продемонстрований в Харківському оперному театрі.

Після цього українське кіно стало стрімко розвиватися. У 1928 році розпочала свою роботу Київська кінофабрика, яка незабаром стане кіностудією Олександра Довженка. У 1930 році в прокат вийшов перший звуковий фільм.

У ХХ столітті на екрани вийшло чимало українських фільмів, які стали культовими. У цьому столітті стали відомими на всю країну такі актори вітчизняного кіно, як Богдан Ступка, Іван Миколайчук і Леонід Биков.

Які Українські фільми подивитися

Гуцулка Ксеня, 2019

Музичний фільм-оперета розповідає історію знатного американця, сина українських іммігрантів. Батько пообіцяв йому передати у спадок мільйон доларів, якщо син одружиться зі справжньою українкою. У пошуках гідної дівчини герой приїжджає до Ворохти, де зустрічає Ксеню.

Вулкан, 2019

Драматичний фільм з елементами комедії розповідає про важке і несправедливе життя в українській провінції. Головний герой фільму Лукас везе до окупованого Криму місію ОБСЄ. Його машина заглохла посеред безлюдного поля. Там він зустрічає дивака на ім'я Вова і залишається один в невеликому південному місті, де люди живуть окремо від решти світу і знаходять щастя в незвичайних речах.

Кіборги, 2017

Цей фільм розповідає про наболіле для кожного українця - про війну на Донбасі. Кіно розповідає про захисників Донецького аеропорту, які билися проти переважаючого їх за кількістю противника. Їх називають "кіборгами", тому що вони здійснили подвиг, який був би не під силу звичайним людям.

Мої думки тихі, 2022

Комедія, заснована на реальних подіях. Головна тема картини - конфлікт батьків і дітей. Головний герой фільму на ім'я Вадим мріє стати професійним звукорежисером. Одна канадська компанія вирішила дати йому такий шанс, якщо хлопець запише звуки карпатських тварин. Вадим поїхав у подорож Карпатами разом з мамою, з якою у них складні стосунки.

Носоріг, 2021

Кримінальна драма відомого режисера Олега Сєнцова розповідає історію з кримінального світу 90-их. Головний герой фільму на прізвисько Носоріг починає свій кривавий шлях у кримінальному світі, який заведе на складну дорогу.

Вас також можуть зацікавити новини: