14 жовтня свято День захисника / фото УНІАН

Жовтень - місяць, коли українці вшановують захисників та захисниць країни, які вже десятий рік дають відсіч російській агресії. В Україні триває повномасштабна війна, і вшанувати подвиг військових, волонтерів та медиків зараз особливо важливо. Тільки завдяки ним наша Батьківщина зберігає свою незалежність.

День захисника України 2023 року ми відзначатимемо у нову дату - 1 жовтня. Повна назва свята - День захисників та захисниць України, адже жінки теж беруть участь у бойових діях.

Відео дня

Коли День захисника України

Після здобуття незалежності захисників Батьківщини за радянським звичаєм вшановували 23 лютого. Вперше День захисників в Україні почали відзначати у 2014 році за указом президента Петра Порошенка. Свято прив'язали до християнської урочистості Покрови Пресвятої Богородиці - 14 жовтня. Покрову дуже шанували запорізькі козаки.

2023 року День захисника України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського. Свято змінило дату через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ переходить на новоюліанський церковний календар, де всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкуватимуть 1 жовтня. А разом із Покровою на 1 жовтня переноситься і дата Дня захисників.

Кого привітати з Днем захисників

В Україні протягом тривалого часу День захисника вважався святом, яке відзначали на честь чоловіків та хлопчиків. Ця традиція існує й досі в деяких українських сім'ях.

Однак є й зворотна точка зору, за якою немає необхідності вітати всіх чоловіків без винятку, оскільки це може применшувати подвиг справжніх героїв-захисників і не враховувати той факт, що серед них є жінки.

У День захисників та захисниць України можна привітати всіх чоловіків і жінок, хто зробив свій внесок у захист Батьківщини. Привітань в це свято безумовно гідні:

  • ветерани Другої світової війни та УПА;
  • працівники оборонпрому;
  • правоохоронці;
  • волонтери;
  • прикордонники;
  • військові медики, санітари, кухарі та всі, хто працює на забезпечення потреб фронту;
  • а також, звісно, ветерани АТО і всі військовослужбовці ЗСУ та ТРО.

Для привітання необов'язково вибирати довгі і складні фрази - достатньо щиро подякувати захисника або захисницю за подвиг.

Коли День захисників в Україні / фото facebook.com/43oabr

Чому 23 лютого не святкується в Україні

Після здобуття незалежності України День захисника Вітчизни, як і у Росії та інших пострадянських країнах, традиційно святкувався 23 лютого. Проте події 2014 року призвели до створення власного свята в Україні, яке пов'язане із козацькими традиціями.

Сьогодні 23 лютого в Україні вже не є національним святом, оскільки в країні-агресорі РФ цей день, як і раніше, відзначається і використовується у військовій пропаганді. До 1992 року цей день був також пов'язаний із радянською армією, яка не підтримувала ідею незалежності України та співпрацювала з нацистською Німеччиною на початку Другої світової війни.

Також важливо пам'ятати, що лише через день після "Дня захисника" Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

Вихідні на День захисника України

Це державне свято передбачає додатковий вихідний день. В 2023 році День захисника України припадає на неділю 1 жовтня. Зважаючи на те, що неділя вже є вихідним днем, додатковий вихідний переноситься на понеділок, 2 жовтня.

Однак у зв'язку із запровадженням військового стану додаткові вихідні було скасовано. Тому 2 жовтня буде звичайним робочим буднім днем. Тим не менш, у приватних компаніях керівники можуть на свій розсуд надати співробітникам вихідний на честь цього свята.

Вас також можуть зацікавити новини: