Ворожіння на Андрія / фото depositphotos.com

12 грудня церква відзначає День Андрія Первозванного, одного з дванадцяти апостолів. Давня традиція цього дня-різні ворожіння і обряди. З давніх-давен молодь в ніч з 12 на 13 грудня збиралася разом і намагалася заглянути в своє майбутнє. І хоча церква не схвалює такі ритуали, багато людей хочуть дізнатися свою долю.

Найпопулярніші ворожіння в ніч Андрія Первозванного

  • Ворожіння на гілці вишні. Увечері 12 грудня на вулиці дівчині потрібно відламати гілку вишні так, щоб її ніхто не бачив. Потім гілку ставлять у вазу з водою і примовляють: "Святий Андрій, сподіваюся на тебе! Дай, що б вишня зацвіла, мою долю на поріг привела". Якщо до Різдва гілка зацвіте, то в наступному році дівчина вийде заміж.
  • Ворожіння з чашками. Група бере однакові чашки за кількістю учасників. У кожну чашку кладуть по одному предмету. Кільце означає весілля, монета - багатство, хліб - благополуччя, сіль - погані новини, гудзик - клопоти. Чашки накривають і перемішують. Потім кожна людина бере випадкову чашку і дізнається свою долю.
  • Ворожіння на рушниках. Увечері 12 грудня незаміжня дівчина виносить на вулицю білий рушник і примовляє: "Суджений мій, долею подарований, вночі до мене приходь і рушником утрись". Якщо рушник вранці вологий, то в наступному році бути весіллю.
  • Ворожіння на зернах. Для ворожіння набирають жменю зерна, крупи, квасолі або насіння. Потім задають питання, на яке можна відповісти "так" або "ні", і перераховують кількість предметів в жмені. Якщо число парне, то відповідь на питання позитивна.
  • Ворожіння з кільцем для хлопця. Для ворожіння на дно невеликого горщика наливали густий мед і клали в нього кільце. Хлопець повинен дістати кільце губами так, щоб не забруднити в меду ніс. Якщо у нього вийде, то він одружиться в наступному році.
  • Ворожіння на сон. Перед сном дівчина кладе під подушку гребінець і тричі промовляє:"Суджений мій, приходь до мене уві сні і розчеши мене". Якщо вночі присниться чоловік, то він призначений їй долею.
  • Ворожіння на характер чоловіка. Дівчина розкладає в чотирьох кутах кімнати чотири предмети: дзеркало, книгу і шкатулку, ніж. Потім крутиться навколо своєї осі з закритими очима кілька разів. До якого предмету дівчина найближче повернеться - таким буде характер у її чоловіка. Дзеркало-самолюбний, книга - розумний, шкатулка - щедрий, ніж - працьовитий.
  • Ворожіння на ім'я половинки. Людина заготовляє 12 листків паперу і пише на них 11 будь-яких імен, а один листок залишає порожнім. Чоловіки пишуть жіночі імена, а жінки - чоловічі. Потім листки кладуть під подушку перед сном. Вранці витягають випадковий лист - на ньому буде написано ім'я половинки. Якщо попався порожній листок, то доля хоче залишити ім'я в таємниці.
  • Ворожіння на чоботях. Група дівчат збирається разом і бере по своєму чоботу. Чоботи вибудовують в шеренгу і переставляють через будинок - від стіни до порога. Чий чобіт перший досягне порогу - та дівчина перша вийде заміж.
  • Ворожіння на дітей. Ворожіння проводять якщо вночі обіцяють морози. Для цього наливають воду в стакан і опускають на дно кільце. Стакан залишають на ніч на вулиці. Вранці рахують горбки і ями на льоду на склянці. Кількість ямок відповідає кількості дочок, а кількість горбків - числу синів.
  • Ворожіння на чотирьох кільцях. Для ворожіння потрібно взяти чотири кільця: золоте, срібне, дорогоцінне і просте. Потім кільця опускають в глибоку ємність з зерном і перемішують. Потім витягають кільце навмання і дізнаються свою долю на наступний рік. Золоте кільце означає весілля, срібне - взаємну закоханість, дорогоцінне - невзаємну любов, а просте - самотність.

Вас також можуть зацікавити новини: