Горіховий Спас 2020 - дата та традиції / фото ua.depositphotos.com

Горіховий Спас – завершальний із трьох літніх Спасів. Таку назву свято отримало, адже в цей час саме достигає ліщина й можна займатися її збиранням та заготівлею.

Читайте такожУспіння Пресвятої Богородиці: значення та традиції свята, що не можна робити цього дня

Цей Спас також ще має назви Третій, Хлібний, Нерукотворний або Спас на полотні. Третім його називають, бо він є останнім із трьох Спасів. Назву Хлібний Спас свято отримало, оскільки цього дня прийнято пекти хліб із зерна першого врожаю.

Відео дня

Загалом церковне свято встановлене на честь перенесення у 944 році з Едесси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. Цей образ утворився на полотні після того, як Ісус Христос, умившись, витер ним обличчя. Звідси походять назви Нерукотворний Спас та Спас на полотні.

Коли у 2020 році відзначаємо Горіховий Спас

Третій Спас має сталу дату святкування. Так, щороку його відзначають в один і той самий день – 29 серпня. Йому передують два інші Спаси – Медовий та Яблучний.

Відповідно, поточного року святкування Хлібного Спаса припадає на найближчу суботу.

Звичаї святкування Третього Спаса

Хлібний Спас – своєрідне прощання з літом і підготовка до осені. У зв’язку із цим існує давня приказка: "Перший Спас – на воді стоять, другий Спас – яблука їдять, третій Спас – на зелених горах полотна продають".

Цього дня прийнято пекти перший хліб із зерна нового врожаю, а з дозрілих горіхів – робити цілющу настоянку на зиму. Гілки ліщини, своєю чергою, використовують для банних віників. У народі вірили, що банний віник, виготовлений із ліщини на Горіховий Спас, може вилікувати людину від будь-якої недуги.

Що не можна робити на Хлібний Спас / фото ua.depositphotos.com

Традиційно на Третій Спас люди йдуть з ранку до церкви, щоб освятити літні дари: хліб, яблука, виноград та горіхи. Звісно ж, на святковому столі цього дня обов’язково має бути свіжоспечений хліб і горіхи.

Крім того, 29 серпня люди старалися почистити криниці й освятити воду. А ще на цей Спас ходять у баню і паряться там із горіховими віниками.

Що заборонено робити на Хлібний Спас

У Третій Спас не можна сваритися, лаятися і бажати комусь зла, адже вважається, що все лихе повернеться з потрійною силою.

Не варто цього дня відмовляти бідним і мандрівникам у їжі й милостині.

Також у це свято краще не займатися важкою фізичною роботою. Загалом Горіховий Спас слід проводити негаласливо та з молитвою.

Прикмети та повір’я 29 серпня

У день Третього Спаса люди здавна спостерігали за різними явищами, роблячи прогнози на погоду та майбутній урожай. Основними прикметами дня є такі:

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

  • Журавлі полетіли на південь – Покрова (14 жовтня) буде морозною.
  • Якщо почався дощ із грозою – осінь буде теплою.
  • Чим більше горіхів зібрати на Третій Спас, тим більшим буде урожай зерна наступного року.
  • Щоб відвести від себе порчу, треба було з'їсти перший горіх самому, а другий віддати першій ліпшій людині.
  • Яким буде на смак перший горіх, таким буде і прийдешній рік: стиглий і солодкий горіх – до великого кохання, недозрілий – до важливої звістки, гнилий – до біди, а гіркий – обіцяє проблеми.