Церковне свято 26 жовтня - Іверської ікони Божої Матері / depositphotos.com

Сьогодні, 26 жовтня, православні віруючі відзначають день Іверської ікони Божої Матері. Саме в цей день в 1648 році перенесли до Москви списки ікони, послані царю Олексію Михайловичу з Афона, де і зберігається лик. УНІАН розповість, у чому допомагає Іверська ікона Божої Матері і як правильно їй молитися.

Іверська ікона Божої Матері - в чому допомагає і як шанується

Згідно з легендою, в IX столітті, коли царював імператор Феофіл, ця ікона була у володінні у якоїсь вдови. В ті часи активно відбувалося іконоборство, тому жінка, щоб врятувати ікону, віднесла її до моря. Через два століття, ченці Іверського монастиря побачили святиню, оповиту вогненним стовпом, серед хвиль, і принесли її в обитель. На тому місці, куди ікону поклали, стало бити джерело чистої води, а сама ікона регулярно пропадала з монастиря. Святиню залишили в ніші над його брамою, там вона знаходиться і до цього дня.

Відео дня

У цю ж дату в народі селяни відзначали Агафонів день - молилися про родючість землі і захист від недругів. Прийнято було чистити лазні, робити цілющі настоянки з трав, зібраних в серпні. Потім ці настоянки ставили в передбанниках і проганяли злих духів, які могли нашкодити людині. 

Іверська ікона Божої Матері: що не можна робити сьогодні

Православна церква в день шанування ікони забороняє здійснювати деякі дії:

  • ділитися своїми планами на майбутнє;
  • лихословити і зловтішатися;
  • відмовляти в допомозі нужденним;
  • розмовляти з незнайомцями;
  • позичати комусь або брати їх у борг;
  • здійснювати великі покупки.

Сьогодні можна і потрібно ходити в лазню, якщо ви зважитеся це зробити, то ні в якому разі не мийтеся на самоті, інакше вашу душу забере нечиста сила.

У чому допомагає Іверська ікона Божої матері - молитва

Існує одна, найдієвіша, молитва, читаючи яку, кожен християнин може звернутися до Пресвятої Діви і попросити у неї допомоги в справах, а також заступництва від недругів:

О Пресвятая Дево, Мати Господа, Царице небесе и земли! Вонми многоболезненному воздыханию душ наших, призри с высоты святыя Твоея на нас, с верою и любовию покланяющихся пречистому образу Твоему. Се бо, грехми погружаемии и скорбьми обуреваемии, взирающе на Твой образ, яко живей Ти сущей с нами, приносим смиренная моления наша. Не имамы бо ни иныя помощи, ни инаго предстательства, ни утешения, токмо Тебе, о Мати всех скорбящих и обремененных! Помози нам, немощным, утоли скорбь нашу, настави на путь правый нас, заблуждающих, уврачуй и спаси безнадежных, даруй нам прочее время живота нашего в мире и тишине проводити, подаждь христианскую кончину и на Страшном Суде Сына Твоего явися нам, милосердая Заступница, да всегда поем, величаем и славим Тя, яко благую Заступницу рода христианскаго, со всеми угодившими Богу. Аминь.

Вас також можуть зацікавити новини: