Яке сьогодні свято 1 липня / фото pixabay.com

Православна церква 1 липня вшановує пам'ять святих мучеників Феодула, Леонтія та Іпатія. А в дохристиянські часи наші предки в свято 1 липня шанували бога сонця Ярилу. Цю дату називали Верхівка літа. Говорили, що це найбільш сонячний і найспекотніший день в році, справжній розпал літа.

Зазвичай в цей день на вулиці стояла нестерпна спека з палючим сонцем. Дощ 1 липня йшов вкрай рідко. У народне свято 1 липня чоловіки косили траву, а жінки вибивали килими і матраци. З 1 липня починали збирати зелень, прянощі, листя лопуха і кульбаби, кропиву, чистотіл.

У День Ярила наші предки влаштовували ярмарки, танці, стрибки через вогонь, походи по гостях. Чоловіки в це народне свято брали участь в кулачних боях, а юнаки сватали дівчат. Цього дня наші предки чекали ще з зими, щоб нарешті повеселитися.

Відео дня

Дата 1 липня в цілому вважається дуже щасливою і вдалою для будь-яких починань. Можна займатися будь-якими справами і призначати важливі зустрічі. Вважається, що цей день приносить людям взаєморозуміння, тому в Ярилін день можна налагоджувати відносини після конфліктів і просити вибачення.

Народжені 1 липня люди дуже благородні і відповідальні. Вони завжди вчиняють по совісті. У них розвинена уява і хороші здібності до творчості. За характером ці люди трохи закриті, не люблять обтяжувати близьких своїми проблемами. У них занижена самооцінка.

Що не можна робити 1 липня

Не варто сумувати в цей день, згадувати свої минулі невдачі і старі образи, а також скаржитися на свої проблеми і хвороби, інакше вся удача 1 липня випарується і вам перестане везти в справах.

Також в цей день не можна хвалитися своїми досягненнями і красою, а ще успіхами своїх дітей.

1 травня не варто випасати домашню худобу і працювати на городі і в полі з 10 до 17 годин, оскільки в цей період сонце занадто сильно обпалює і зростає ризик сонячного удару.

Прикмети погоди 1 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Сірі або сині хмари в цей день обіцяють негоду.
  • З'явилася веселка - до багатого врожаю в цьому році.
  • Якщо пішов дощ, то весь липень буде дощовим і не спекотним.
  • На траві вранці з'явилася роса - до сухої і спекотної погоди.
  • Якщо до полудня було сонячно, а після обіду сонце зайшло за хмари, то в липні погода буде мінливою і непостійною.
  • Багато пилу на дорозі - до грози.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: