Яке сьогодні свято 8 липня / фото ua.depositphotos.com

10 липня церква вшановує пам'ять римського священика Самсона, який допомагав немічним і жебракам. Вважається, що в це народне свято обов'язково потрібно пожертвувати щось нужденним людям, і тоді святий Самсон благословить таку людину.

У липні у селян починався сінокіс. Косити сіно йшли люди різного віку. Зазвичай на полі працювали одразу всім селом, а потім порівну розділяли сіно між усіма працівниками. Ті, хто не брав участі в сінокосі, могли не сподіватися на допомогу односельців.

З дня Самсона починався період дощів і мокрої погоди. У свято 10 липня намагалися якомога швидше розправитися з сінокосом, поки не настали дощі і сіно не згнило. Але і занадто рано косити було не можна, оскільки трави повинні увібрати побільше сонячного світла. Часто святому Самсону в цей день молилися про те, щоб він поки не посилав дощі.

Відео дня

На Самсона було прийнято варити кашу із зерна нового врожаю. Вважалося, що такий ритуал допоможе привабити хороший урожай і ситість в будинок. Кашею пригощалися всією сім'єю, починаючи з самого дорослого члена родини. Також в народне свято 10 липня було прийнято запрошувати додому подорожніх і бідняків, і пригощати їх домашніми стравами.

День Самсона вважається щасливим для великої худоби. 10 липня власники коней, корів і овець водили тварин пити воду з джерела, щоб дати їм здоров'я і захистити від пристріту.

Народжені 10 липня люди дуже господарські і акуратні. У них є талант до кулінарії, а також до копіткої роботи. Ці люди продумують всі справи до дрібниць, але їм важко будувати масштабні плани на довгі роки. Важко приймають критику і надовго запам'ятовують образи.

Що не можна робити 10 липня

Не дуже вдалий день для романтичних справ, весілля, побачень і любовних зізнань.

У цей день не варто ображатися на близьких, а всі конфлікти постарайтеся вирішувати без сварок, інакше гармонії у відносинах можна не чекати.

На вулиці 10 липня ні в якому разі не можна нічого піднімати з землі, особливо гроші. Такі знахідки не принесуть радості і користі.

За давніми прикметами дівчатам в цей день не варто дивитися в дзеркало, щоб не зіпсувати свою красу.

Прикмети погоди 10 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в Самсонів день пішов дощ, то ще 4 тижні буде волого. А якщо весь день світить сонце, то ще протягом місяця буде сонячно.
  • Бджоли стали злішими - до сильної посухи.
  • Бабки голосно шумлять - до погіршення погоди.
  • Якщо ясним днем закрилися квітки, то скоро згустяться хмари.
  • Веселка з'явилася - до спекотної погоди з посушливим повітрям.
  • Ягоди на агрусі почали чорніти - скоро і зерно достигне.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: