Яке сьогодні свято 10 червня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 10 червня за новим стилем вшановує пам'ять єпископа Тимофія Пруського, святого Силуана Києво-Печерського і преподобного Феофана Антіохійського, а також діви Антоніни. За старим стилем у свято сьогодні згадують єпископа Микиту Халкідонського і священномученика Євтихія.

Наші пращури в народне свято 10 червня вшановували домашніх птахів, насамперед - гусей. Пернатих цього дня годували ласощами, виводили на випас і проводили прибирання в пташнику. День вважається вдалим для купівлі пташенят - вони не хворітимуть і виростуть великими.

Згідно з народними звичаями, сьогоднішнє народне свято вважається небезпечним для здоров'я. Люди вірили, що цього дня землею розгулюють духи-полудниці і карають тих, хто працює в полі опівдні. Так наші предки уявляли сонячний удар. Щоб уникнути небезпеки, люди не виходили з дому вдень, а роботу на городі переносили на вечір.

Відео дня

Також сьогоднішній день вважався вдалим для відьом і чаклунів. Люди намагалися нікого не злити і не сваритися, щоб недруги не наслали на них порчу.

У свято 10 червня батькам варто бути м'якшими до дітей, провести час разом і похвалити дитину за досягнення. Тоді в майбутньому в родині буде взаєморозуміння.

10 червня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Близнюки. Іменинники цього дня за характером допитливі, активні, оптимістичні. Прагнуть до постійного саморозвитку. Вони ніколи не сидять на місці і легко втягуються в різні активності. Дуже азартні й люблять сперечатися. Їм важливо довести свою правоту.

10 червня свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 10 червня

Не можна сьогодні погано поводитися з домашніми птахами - лаяти і ганяти їх, надовго залишати без уваги, різати на м'ясо.

Не варто впускати в дім незнайомців і приймати від них подарунки.

Батькам у цей день не варто залякувати дітей і розповідати страшилки, інакше дитина виросте полохливою. Також не варто грубо лаяти дітей, обзивати їх, порівнювати з іншими. Усе це в майбутньому налаштує їх проти батьків.

Не можна заздрити іншим людям і бажати зла об'єктам заздрості, інакше побажання повернеться до вас бумерангом.

Не можна сьогодні переїдати і зловживати алкоголем, інакше будуть проблеми із самопочуттям.

Прикмети погоди 10 червня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • На деревах багато павутиння і павуків - до спекотної і сонячної погоди.
  • Птахи купаються у водоймах і калюжах - до сильної спеки.
  • Якщо сховалися бджоли і мурахи, то скоро погода зіпсується.
  • Дощ цього дня віщує дощову першу половину червня. Але якщо після опадів з'явилася веселка, то місяць буде сухим.
  • Що більше зранку роси на траві, то краще вродить хліб.
  • Домашні тварини не хочуть виходити на вулицю - до грози.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: