Яке сьогодні свято 9 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 10 листопада за новим стилем вшановує пам'ять молодших апостолів Ераста і Родіона. За старим стилем 10 листопада церква вшановувала святу Параскеву з Малої Азії. 

Наші предки в цей день по можливості сиділи вдома і нікуди не їздили. Погода в середині листопада була непередбачуваною і змінювалася кілька разів за день. Дороги то замерзали, то розмивалися дощем, то засихали. Народне свято 10 листопада здавна вважалося невдалим для поїздок, оскільки віз міг у будь-який момент загрузнути посеред стежки. 

У наших предків в це народне свято була традиція допомагати бідним і нужденним людям, а також сиротам. Їм жертвували одяг, посуд, предмети побуту. Люди вірили, що жебраки знаходяться ближче до Бога, і допомога їм буде щедро винагороджена Господом.

Відео дня

Також в цей день було прийнято пригощати рідних, особливо тих, з ким склалися не дуже близькі стосунки. А молодята пригощали батьків чоловіка або дружини. Вважалося, що якщо нагодувати гостя в цей день домашнім або освяченим хлібом, то відносини з людиною налагодяться.

За старим стилем церква в цей день шанувала святу Параскеву, яка вважається покровителькою жіночого рукоділля і в цілому захисницею жінок. Жінки молилися Параскеві про вдале заміжжя і щасливе сімейне життя. День вважали вдалим для рукоділля, жіночої роботи, торгівлі. За народними віруваннями в цю дату легко проходять пологи. 

Свято 10 листопада вважається вдалим для мисливців, рибалок і грибників. Однак їм до заходу сонця потрібно повернутися додому.

10 листопада - знак Зодіаку 

Народжена 10 листопада людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. За характером іменинник цього дня сильний і властолюбний. Він любить, коли ним захоплюються. Дуже важко переносить невдачі. Народжена 10 числа людина воліє взагалі нічого не робити, якщо не впевнена, що зробить все ідеально. Вона дуже талановита у своїй професії, але доволі ледача в побуті.

Свято 10 листопада Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 10 листопада

У цей день небажано  вирушати в далеку дорогу, особливо якщо в останні дні йшов дощ. Якщо немає можливості відкласти поїздку, то перед дорогою прочитайте молитву для мандрівників.

Небажано йти далеко від дому після заходу, особливо в дику місцевість.

У цю дату не можна прясти, але можна шити і вишивати. 

У цю дату небажано багато сміятися, голосно веселитися і влаштовувати багатолюдні вечірки.

По можливості в цей день варто якомога менше контактувати з водою: не мити посуд і підлогу, не купатися і не приймати водні процедури.

Прикмети погоди 10 листопада

У цей день існують такі прикмети погоди:

  • Якщо до цього дня досі не опало листя на вишні, то зима в цьому році буде пізньою.
  • Іній на деревах і траві віщує наближення морозів.
  • Вранці з'явився густий туман - до відлиги.
  • Якщо вночі небо заволокло хмарами, то наступний день буде мокрим.
  • Побачити 10 листопада білку на землі - до потепління.

Важливо пам'ятати, що в наші дні клімат значно змінився, і деякі давні погодні прикмети для нас вже не актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: