Яке сьогодні свято 13 Грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 13 грудня за новим стилем згадує пам'ять святих мучеників Євстратія, Авксентія та Ореста. Наші предки по погоді в це народне свято визначали, яким буде січень. Якщо день морозний і сніговий, то і перший місяць наступного року таким буде.

Свято 13 грудня називали відьмині посиденьки. Люди вірили, що в цю дату відьми і чаклунки збираються на віче, а разом з собою приносять хуртовини і вітер. Селяни побоювалися, що відьми можуть вкрасти або замучити худобу, тому не випускали домашніх тварин.

Народне свято 13 грудня вважається вдалим для весілля, любовних справ, побачень. У дівчат в цю дату успішно проходять ворожіння на женихів, хоча церква такі ритуали не схвалює.

Відео дня

За старим календарем 13 грудня вшановували одного з дванадцяти апостолів Андрія Первозванного. У день Андрія Первозванного в українців прийнято гадати на долю і на суджених. За сучасним календарем це свято тепер відзначатимуть 30 листопада.

Серед української молоді в Андріїв день були популярні Андріївські вечорниці. Дівчата в цей день готували вареники і голубці, а також пекли печиво у формі колеса. Такі коржики називали "калити". Калити підвішували до стелі. Юнаки підстрибували і намагалися відкусити шматок печива.

13 грудня - знак Зодіаку

Народжена 13 грудня людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня за характером енергійні, рішучі і вельми егоїстичні. У них багато талантів і розвинений розум, і вони знають про це. Народжені 13 грудня люди постійно вивчають щось нове. Не схильні до ризику і авантюр, не люблять зміни. Вони краще підуть довшим, але перевіреним шляхом.

13 грудня свято Україна / фото picjumbo.com

Що не можна робити 13 грудня

Не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти і рибу, оскільки триває Різдвяний піст. Також заборонені галасливі багатолюдні гуляння і зловживання алкоголем.

У цей день строго заборонено лаятися матом, інакше привабите негатив в своє життя.

Не можна випускати на вулицю без нагляду домашню худобу, інакше тваринам може нашкодити нечисть.

Не варто скаржитися на долю, хвороби і проблеми в цей день, щоб ситуація не погіршилася.

Прикмети погоди 13 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і морозний день віщує швидке похолодання.
  • Сніг, що випав в цей день, не розтане до Нового року.
  • Хмари пливуть низько і швидко - до поривчастого холодного вітру.
  • Якщо кішка багато вмивається, то погода буде ясною і морозною.
  • Яка погода сьогодні, таким буде січень.
  • Сонце сідає в хмари - до посилення снігопадів.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: