Яке сьогодні свято 26 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську.

Наші предки в народне свято 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними роботами обходили поле з хрестом і молитвою, а також кропили землю святою водою. Нерідко на город запрошували священика, щоб він благословив посіви.

День вважається дуже вдалим для посіву бобових - посаджені рослини обов'язково вродяться. Для кращого врожаю українці під час посіву посипали грядки крихтами освяченої паски та шкаралупою великодніх яєць. Таке підживлення вважалося потужним оберегом від хвороб рослин.

Відео дня

У свято 26 березня вшановували перелітних птахів, насамперед - ластівок. Їх зустрічали з великою радістю, а зустріч із цією пташкою вважали вкрай щасливою прикметою. Якщо вона загніздилася біля хати, то там неодмінно буде щастя. Ластівкам залишали частування в саду, щоб птахи оселилися біля житла.

Жінки в це народне свято збирали в лісі медунку - лікарську рослину з їстівними частинами. Листя медунки вживали в їжу, а квітки і коріння засушували, розтирали в порошок і використовували для лікарських цілей.

26 квітня - невдала дата для риболовлі та подорожей.

26 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня за характером ерудовані та всебічно розвинені, мають незвичайні захоплення та особливий погляд на світ. Вони сильні духом і впевнені в собі, але часто бувають впертими і ледачими. Цінують комфорт і матеріальний достаток, нерідко виявляють скупість у фінансах.

26 квітня свято України / фото Áron Szakács/Pixabay

Що не можна робити 26 квітня

Невдалий день для великих покупок - вони не принесуть радості. Сьогодні не варто витрачати великі суми грошей.

Заборонено сваритися з близькими, з'ясовувати стосунки, згадувати старі образи й обзивати одне одного, інакше стосунки зіпсуються.

Заборонено ображати птахів, косити траву і рубати дерева (там можуть бути гнізда з пташенятами).

Невдалий день для подорожей і далеких поїздок.

Прикмети погоди 26 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Перші гриби з'явилися - до дощового травня.
  • На дубі повністю розпустилося листя - до раннього літа.
  • Якщо вже зацвіли каштани, то більше морозів не буде.
  • Зоряна ніч віщує врожайний рік.
  • Жаби почали часто квакати - пора сіяти овес.
  • Сильна роса вранці - до великого врожаю огірків влітку.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: