Яке сьогодні свято 28 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 28 січня за новим стилем вшановує пам'ять богослова і поета преподобного Єфрема Сирина, автора багатьох християнських віршів, а також ченця і відлюдника Єфрема Києво-Печерського. За старим стилем 28 січня шанували відлюдника і пустельника Павла Фівейського.

Народне свято 28 січня в українців вважалося переломом зими. Велика частина холодної пори року вже позаду, а темніти стало значно пізніше. В українців у другій половині січня тривав період весіль, а чоловіки їздили у великі міста за покупками.

Однак в цілому дата вважалася небезпечною і нещасливою для людей. Є повір'я, що 27 січня чаклуни і знахарі беруть собі учнів і вчать темним справам. А заздрісники і недоброзичливці в цей день можуть попросити ворожок накласти порчу на свого недруга. Тому в свято 27 січня намагалися ні з ким не сваритися і не починати конфліктів.

Відео дня

Це народне свято наші предки проводили вдома за прибиранням і миттям посуду. За народними віруваннями в цю дату в житлі і в печі не має бути бруду, інакше у господарів цілий рік не будуть вдаватися побутові справи. А біля печі не забували залишити миску з частуванням для домовика. У народі вірили, що домовий дух любить кашу і молоко, і якщо його задобрити, то він не буде шкодити жителям будинку.

28 січня - дуже вдалий день для риболовлі, але першу спійману рибу варто відпустити назад в річку.

28 січня - знак Зодіаку

Народжена 28 січня людина за знаком Зодіаку - Водолій. У іменинників цього дня рішучий і енергійний характер. У досягненні своєї мети вони наполегливі і навіть агресивні. У них на шляху краще не стояти. Народжені 28 січня люди - вірні друзі і люблячі батьки. Заради рідних вони готові на будь-які подвиги, але ніколи не прощають зраду і не забувають образи.

28 січня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 28 січня

У цей день не варто ухилятися від роботи, нехтувати прибиранням, миттям столів і підлоги. Не можна залишати немитий посуд в мийці в цей день.

Не можна в цей день вбивати в домі ніяких комах і павуків.

Якщо запросили додому гостей, то обов'язково дайте їм з собою частування зі столу або невеликий подарунок. Не можна допускати, щоб гості йшли додому з порожніми руками.

Не варто в цей день заздрити знайомим, інакше нас вас перейдуть проблеми і тривоги людини, якій ви заздрите.

Категорично заборонено в цю дату бити і ображати дітей.

Прикмети погоди 28 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Вітряна погода віщує сирий і дощовий рік.
  • Вночі видно багато зірок - до хорошого врожаю льону в цьому році.
  • Чути спів птахів - до потепління.
  • Снігова заметіль віщує нічні заморозки в найближчі дні.
  • Ясний, безхмарний день віщує ранню весну.
  • Якщо протягом дня різко змінилося напрямок вітру, то лютий буде мінливим.
  • Якщо 28 січня настало різке потепління, то до лютого повернуться заморозки.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: