Яке сьогодні свято 29 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 29 квітня за новим стилем вшановує пам'ять дев'яти Кизицьких мучеників і мученика Іоанна Валаха. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мучениць-сестер Агапію, Хіонію та Ірину.

Селяни присвячували це народне свято роботі на ділянці - сіяли насіння, висаджували розсаду і саджанці плодових дерев. Чоловіки орали землю, а жінки засівали. Працювали на ділянці всією родиною - діти обов'язково допомагали дорослим. Після робочого дня рідні вечеряли за спільним столом. На трапезу готували страви із сезонних продуктів - редиски, зелені, зеленої цибулі.

Народне свято 29 квітня вважається дуже щасливим для посівів. Всі посаджені в Іринин день культури відмінно приживуться і дадуть багатий врожай. Часто саме в цю дату починали садити картоплю, якщо була гарна погода. А якщо йшов дощ, то чисто символічно робили кілька ям на ділянці.

Відео дня

За новим стилем цей день називається Дев'ять мучеників і вважається дуже вдалим для будь-якого лікування, операцій, медичних процедур. Успішно пройде лікування зубів і косметологічні процедури. У старі часи знахарі у свято 29 квітня ходили в ліси за цілющими травами і засушували їх.

За прикметою, якщо сьогодні вголос побажати щось хороше близькій людині, то це збудеться.

29 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня веселі, доброзичливі, з гарним почуттям гумору. Дуже волелюбні і не люблять, коли ними командують. Цінують комфорт і матеріальний достаток. Фінансова стабільність для них важливіша за духовні ідеали, тому вони часто працюють на нелюбій, але надійній роботі.

29 квітня свято України / фото Pixabay

Що не можна робити 29 квітня

Не можна цього дня топтати й обривати рослини (окрім бур'янів), обрізати гілки, пересаджувати квіти - будь-які нанесені ушкодження довго гоїтимуться.

Не пліткуйте, не розкривайте чужих таємниць і не обіцяйте те, що не виконаєте. Необдумані слова можуть обернутися проти вас.

Невдалий день для випікання хліба і борошняних виробів.

Подружжю не варто конфліктувати, сперечатися, згадувати старі образи, інакше можуть серйозно зіпсуватися стосунки.

Прикмети погоди 29 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо з'явилося багато хрущів, то літо буде посушливим, а якщо оводів, то дощовим.
  • Домашні птахи почали линяти - до потепління.
  • Якщо на деревах видно багато павутини, то заморозків більше не буде.
  • Вільха зацвіла - пора садити картоплю і сіяти овес.
  • Пішов дощ 29 квітня - до дощового травня. Але якщо після опадів з'явилася веселка, то травень буде сухим.
  • Гроза сьогодні віщує багатий урожай пшениці.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: