Яке сьогодні свято 3 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 3 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Микити, сповідника Мідікійського, мучениці Феодосії та ікони Богоматері "Нев'янучий цвіт". За старим стилем у свято сьогодні вшановують єпископа Кирила Катанського і патріарха Фому Константинопольського.

На початку квітня люди чекали розливу річок і озер. У це народне свято шанобливо ставилися до води, не прали в ній одяг і не виливали відходи. Джерельна і колодязна вода в цю дату вважається особливо корисною - її дають випити тим, хто хворіє, і вмивають обличчя новонародженим.

Народне свято 3 квітня вважається щасливим для будь-якого лікування. За народними віруваннями, цілющих властивостей сьогодні набуває пічна зола. Її потрібно загорнути в тканину і прикласти до хворого місця, а при підвищеній температурі - покласти мішечок на лоб.

Відео дня

Українці цього дня займалися посівними роботами, їздили на ринок для поповнення припасів, робили літнє взуття. Господині ховали в комірчину теплі зимові кожухи і діставали літні сорочки, а також перестилали постіль і міняли набивку в матрацах. Чоловіки орали поле для майбутніх посівів.

Свято 3 квітня дуже добре підходить для посівних робіт - все посаджене сьогодні швидко приживеться і дасть багатий урожай. Цього дня можна збирати березовий сік і смородинові бруньки.

3 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером оптимістичні, впевнені в собі, незалежні. Вони дуже сильні духом і стійко переживають будь-які труднощі. Не люблять, коли їх жаліють і дають непрохані поради. Народжені 3 квітня люди здатні на самопожертву і безкорисливу допомогу, але також мстиві і не забувають образи.

3 квітня свято Україна / фото dae jeung kim, Pixabay

Що не можна робити 3 квітня

Сваритися і сперечатися з близькими не варто - стосунки зіпсуються.

Прати і сушити білизну - до неприємностей.

Цього дня не можна смітити, плювати, лаятися біля водойм, виливати в річки й озера відходи, шуміти біля води.

Не беріть гроші в борг, інакше до кінця року будете в боржниках.

Прикмети погоди 3 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Подув вітер із півночі - до похолодання.
  • Гроза або дощ сьогодні віщують багатий урожай зернових цього року.
  • У кульбаби відкрилися квітки - більше морозів не буде.
  • Якщо вже зацвіли яблуні, то настала справжня весна.
  • Після обіду похолодало - до прохолодного літа.
  • Із берези багато соку витікає - до дощової погоди.
  • Коні та корови не хочуть виходити на випас - чекайте негоди.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: