Яке сьогодні свято 3 вересня / фото Pixabay

Православна церква України 3 вересня вшановує пам'ять священномучениці Василини Нікомидійської та священномученика Анфіса Нікомидійського, а також мучениці діви Домни. За старим церковним календарем в цей день шанували апостола від 70-ти Тадея.

Наші предки в це народне свято починали прибирати льон на полях. У давні часи ця рослина була основною сировиною виробництва тканини для пошиття одягу, скатертин, рушників, постільної білизни. Українці використовували лляну тканину для вишиванок. Збирати льон потрібно було в гарному настрої і під час роботи не матюкатися.

Також в народне свято 3 вересня збирали урожай яблук і заготовляли яблучну консервацію на зиму. Наші предки збором яблук займалися з ранку, щоб фрукти не встигли нагрітися і були покриті росою. Вважалося, що так в них збережеться максимум користі. Для міцного здоров'я в цей день обов'язково варто з'їсти домашнє яблуко.

Відео дня

Також у свято 3 вересня господині займалися заготівлею на зиму домашньої капусти. Квасили капусту у великих дубових бочках. Замість оцту, якого у наших предків не було, брали кислі ягоди журавлини і брусниці. Квашену капусту часто додавали в український борщ взимку, коли свіжих качанів не було.

Дата 3 вересня вважається дуже вдалою для будь-якої творчості і рукоділля. Дівчата в Київській Русі часто присвячували цей день вишивці рушника. Восени наступав період весіль, і кожна українка повинна була встигнути вишити весільний рушник до заручин, інакше наречену вважатимуть невмілою господинею.

3 вересня - знак Зодіаку

Народжена 3 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня мрійливі і мудрі. Їхні роздуми часто дивують знайомих. Вони добре проявляють себе в творчих і незвичайних професіях, де потрібне нестандартне мислення. Народжені 3 вересня люди часто цікавляться наукою, технікою, передовими технологіями, а також сучасними методиками виховання дітей.

3 вересня свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 3 вересня

У цей день не варто слухати чужих порад - вони принесуть більше неприємностей, ніж користі. Краще довіртеся своїй інтуїції.

День вважається невдалим для походу в гості і прийому гостей.

3 вересня не робіть необдуманих покупок і не витрачайте гроші на емоціях. Недбале ставлення до грошей в цей день призведе до фінансових проблем.

На вулиці в цю дату не можна піднімати і забирати собі ніякі предмети.

Прикмети погоди 3 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо погода в цей день ясна, то ще 4 тижні буде сонячно.
  • Лелеки вже полетіли в теплі краї - скоро похолодає.
  • Якщо кропива перестала жалити, то скоро настане осіння погода.
  • Миші стали нахабними і частіше показуються людям - до морозної і суворої зими.
  • Якщо кури линяють, то скоро потеплішає.
  • Чим більше ягід на калині, тим холоднішою буде зима.
  • Багато павутини між деревами з'явилося - до теплого і сонячного вересня.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: