Яке сьогодні свято 5 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 5 лютого вшановує пам'ять архієпископа Феодосія Чернігівського і мучениці Агафії, яку в народі вважають покровителем корів, коней та іншої домашньої худоби. За старим стилем 5 лютого вшановують пам'ять священномученика Климента Анкірського і мученика Агафангела.

За давніми віруваннями, в народне свято 5 лютого не можна байдикувати і лінуватися. Українці присвячували цей день роботі в хліві та сараї. Приміщення оглядали, утеплювали та лагодили. Спорожнілі засіки вичищали.

Свято 5 лютого в давні часи вважалося небезпечним для великої худоби. Якщо в будинку важко хворіла або вмирала корова в цей день, то селяни в цей звинувачували "коров'ячу смерть" - злісного духа, який боїться тільки старих просочених дьогтем личаків.

Відео дня

Селяни в цю дату підраховували залишки зерна і корму для тварин. Якщо припасів залишалося менше, ніж половина, то урізали витрати на годівлю худоби. Власники городів в це народне свято починали заготовлювати насіння і зерно для посіву.

Господині в день Агафії пекли домашні пироги з куркою, які символізували ситість і достаток. За звичаєм, кожен член сім'ї повинен був відкусити хоча б шматочок від такого пирога.

5 лютого - вдалий день для весілля і вінчання. У давні часи українська молодь намагалася одружитися протягом лютого, поки не почалися городні турботи і пости.

5 лютого - знак Зодіаку

Народжена 5 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники 5 лютого за характером активні і енергійні, не люблять сидіти без діла. Дуже прискіпливі і вимогливі до себе. Будь-яку справу або доводять до кінця, або взагалі за неї не беруться. Народжені 5 лютого люди стійкі, не люблять скаржитися і не показують свої слабкості.

5 лютого свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 5 лютого

Не можна лінуватися і відкладати на потім важливі справи, інакше не уникнути проблем зі здоров'ям.

Дивитися на падаючі зірки 5 лютого - погана прикмета.

Не можна нікому відмовляти в допомозі і проханні в цей день, інакше пізніше і вам у важку хвилину не допоможуть.

Танцювати сьогодні - до дрібних проблем і невдач.

Якщо випадково знайшли або виграли гроші в цей день - не варто залишати їх собі, вони не принесуть вам щастя. Краще пожертвувати суму на благодійність або на армію.

Не можна залишати на вулиці без нагляду корів, коней, кіз та інших тварин, інакше з ними може трапитися біда.

Прикмети погоди 5 лютого

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка сьогодні погода, таким буде березень.
  • Різко потепліло 5 лютого - до пізньої весни.
  • Білки часто спускаються на землю - до відлиги.
  • Морозний і сонячний день - до спекотного літа.
  • Якщо в день Агафона випало багато снігу - до багатого врожаю хліба.
  • На деревах лежить іній - в цьому році буде багато горіхів і грибів.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: