Собор всіх святих 2023 / depositphotos.com

Собор всіх святих ще називають День всіх святих. У православній традиції у цього свята немає фіксованої дати - вона залежить від Трійці. Які звичаї цього дня та заборони - розповідаємо у матеріалі. 

День всіх святих - історія свята

Православна церква кожен день згадує одного або декількох святих. Але є один день в році, коли шанують всіх угодників Божих. Так було заведено ще з ранніх християнських часів - вперше День всіх святих згадується в IV столітті, а відзначають його, починаючи з V століття.  

Святими в церкві вважають тих, хто при всіх людських слабкостях і недоліках зумів наблизитися до світу божественного. У День всіх святих згадують різних людей, які прославилися як життєвими заслугами, так і через смерть. Залежно від подвигу святого, його прославляють в певному лику: апостоли, рівноапостольні, святителі, мученики, сповідники і т.д. Першими святими, яких в церкві шанували особливим чином, були мученики. 

Відео дня

Коли Собор всіх святих у 2023 році

Собор всіх святих традиційно відзначають на наступну неділю після Дня Святої Трійці. У 2023 році Трійця випадає на 4 червня, а значить, Собор всіх святих церква відзначає 11 червня.

У католиків це свято щорічно відзначають 1 листопада. 

Що потрібно робити в День всіх святих

На Собор всіх святих в храмах проходять святкові богослужіння, на яких згадують про всіх послідовників православної віри, які присвятили їй життя.

У цей день можна відвідати церкву і теж помолитися. У молитвах можна звернутися відразу до всіх святих - попросити здоров'я, зцілення душі і тіла і допомоги в справах.

На Собор всіх святих у наших предків було заведено свататися - вважалося, що такі шлюби будуть довгими і міцними.

Чого не можна робити в День всіх святих

У цього дня є і суворі заборони:

  • у цей час не можна плакати і віддаватися зневірі;
  • забороняється згадувати погано про покійних;
  • не можна вступати в конфлікти і суперечки;
  • не прийнято працювати, робити прибирання.

Також на Собор всіх святих не можна відмовляти в допомозі або милостині.

На наступний день після свята починається Петрів піст.

Раніше ми публікували православний календар на червень 2023 зі святами за старим і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: