Коли хрестити дитину в 2023 році / фото ua.depositphotos.com

Усі православні батьки рано чи пізно замислюються про хрещення своїх дітей. Хрещення дає дитині духовний захист, без якого вона буде вразлива до зла і не зможе потрапити до Царства Небесного. Також нехрещені не можуть брати участь в інших таїнствах церкви, таких як причастя і вінчання.

При хрещенні дитина отримує церковне ім'я на честь святого, який буде оберігати людину все життя. Багато батьків залишають дитині при хрещенні її мирське ім'я, якщо воно є в святцях. 

Коли можна хрестити дитину в 2023 році

Церква не встановлює заборонених днів для хрещення. Будь-який священик буде радий провести хрещення в будь-який день тижня, а також під час постів і християнських свят. Хрестити дитину можна і на Різдво, і на Хрещення Господнє. Хрестити малюка також можна, коли Великдень 2023 святкують християни.

Відео дня

До дати хрещення потрібно підходити з практичного боку: у святкові дні часто бувають великі черги, і батюшка просто не встигне провести обряд. Тому краще відкласти хрещення на небагатолюдний день. Також зручно хрестити дитину у вихідні, оскільки церковні служби тривають менше.

В якому віці хрестити дитину

Біблія наказує проводити таїнство в усвідомленому віці, щоб людина розуміла його суть. Наприклад, багато християнських святих були хрещені в дорослому віці, а Ісус провів обряд в 30 років. Сучасні церкви проводять хрещення немовлят.

Хрестити дитину в церкві прийнято через мінімум 40 днів після народження. До цього віку хрестити малюка небажано, хіба що якщо він сильно хворіє. Дітей старше 40 днів можна хрестити в будь-якому віці. Церква не відмовить у хрещенні також підлітку або дорослому.

Коли можна хрестити дитину / фото ua.depositphotos.com

Хто може і не може бути хрещеними батьками

Хрещені батьки зобов'язуються стати духовними наставниками свого хрещеника, виховувати його в церковній вірі і наставляти на правильний шлях. Деякі вимоги до хрещених батьків чітко визначені церквою, а про інші ведуться суперечки. У православ'ї допустимо мати як двох хресних, так і одного (того ж статі, що і дитина).

Хрещеними не можуть бути:

  • батьки дитини;
  • ченці;
  • неповнолітні;
  • нехристияни і не православні.

Необов'язкові вимоги до хресних:

  • бажано, щоб хресні не були кровними родичами дитини;
  • хрещені батько і мати не можуть бути подружжям, інакше між ними буде духовний інцест.

Утім, якщо не вдається знайти інших хрещених, які не є родичами, то це не вважається гріхом.

Вас також можуть зацікавити новини: