Коли свято Курбан-байрам 2021 / фото ua.depositphotos.com

Курбан-байрам або Ід аль-Адха (по-арабськи) – це свято жертвопринесення і одне з головних свят мусульман. У цей день віруючі згадують про милосердя Аллаха. Це свято знаменує закінчення хаджу, тобто святого паломництва в Мекку і її околиці. Курбан-байрам також відзначають мусульмани України. З 2020 року ця дата вважається державним святом, хоч і не оголошена вихідним днем.

Коли відзначається Курбан-байрам у 2021 році

Дата цього свята, як і всіх ісламських, визначається за місячним календарем. Курбан-байрам відзначається через 70 днів після іншого великого свята Ураза-байрам. Цього року Ураза-байрам відзначали 12-13 липня, а Курбан-байрам випадає на 20 липня і буде відзначатися до вечора 23 липня

До святкування мусульмани готуються заздалегідь і протягом 10 днів дотримуються посту. Традиційно Курбан-байрам починають відзначати ще ввечері напередодні дати. Суть цього свята полягає в вшануванні милосердя Аллаха і прояві доброти до нужденних.

Відео дня
Курбан-байрам 2021 дата / фото ua.depositphotos.com

Традиції святкування Курбан-байраму

Напередодні свята мусульмани здійснюють спеціальну молитву намаз. Святкувати Курбан-байрам починають з раннього ранку. Зробивши повне обмивання і вдягнувши чистий одяг, мусульмани колективно моляться в мечеті. Там вони читають Коран і слухають проповіді.

Обов'язковою частиною святкування є жертвопринесення. Для цієї мети заколюють барана, верблюда або корову. Вважається, що принесені в жертву Аллаху тварини не відчувають болю. Категорично заборонено мучити тварину і відчувати до неї агресію.

М'ясо тварини ділять на три частини: одну залишають собі, другу жертвують біднякам або голодуючим, третьою пригощають близьких. Святкування Курбан-байраму триває три-чотири дні, під час яких мусульмани приймають гостей і обмінюються подарунками.

Вам також може бути цікаво: