Ураза-байрам 2021 / фото ua.depositphotos.com

Ураза-байрам, або Ід-аль-Фітр – мусульманське Свято розговіння, яке відзначається на честь закінчення посту в місяць Рамадан.

Ураза-байрам у 2021 році

Свято Ураза-байрам завершує священний піст Рамадан. Цього року Ураза-байрам почали відзначати 12 травня із заходом сонця і продовжать упродовж сьогоднішнього дня, 13 травня.

Що являє собою свято Ураза-байрам

Читайте такожДень сім’ї 2021: коли відзначається, історія та традиціїУраза-байрам – один із двох головних днів ісламського календаря. Це друге найважливіше свято поряд із Курбан-байрамом.

Відео дня

Свято розговіння є торжеством з нагоди закінчення священного посту. Відзначають його в перший день наступного за Рамаданом місяця Шавваль. Мусульмани ставляться до Ураза-байраму з особливою теплотою, адже воно знаменує подолання складного випробування в ім'я Бога.

Традиції свята Ураза-байрам

Ураза-байрам – гучне, веселе і щедре свято. До нього починають готуватися напередодні. Люди прибирають у домі та дворі, чепуряться й прикрашаються, готують святкові страви.

Цього дня мусульмани надягають своє найкраще вбрання і ходять у гості до родичів і друзів, даруючи їм подарунки, усмішки та привітання, або ж приймають гостей удома. З цієї нагоди накривають святковий стіл із ситними стравами з баранини і телятини, а також зі смачною випічкою та різноманітними десертами.

Ураза-байрам - традиції свята / фото REUTERS

На Свято розговіння не прийнято сидіти вдома. Люди виходять гуляти на вулицю, збираються біля мечетей. Обов'язковим ритуалом цього дня є роздача милостині та допомога нужденним. Вважається, що таким чином людина компенсує помилки, які могла допустити під час посту. При цьому жертвують або грошима, або продуктами харчування.

У свято також прийнято відвідати могилки померлих родичів і пом'янути їх.

Вас також може зацікавити: