Прощена неділя 2022 / depositphotos.com

Щорічно православні віруючі в певну дату відпускають один одному всі образи. Прощена неділя 2022 настане 6 березня, коли закінчується Масляна, а на наступний день починається Великий піст. Які слова потрібно говорити в Прощену неділю і які традиції шанувати - читайте далі в матеріалі.

Раніше ми розповідали про те, коли настане М'ясопусна батьківська субота 2022.

Прощена неділя 2022 - головні традиції

Основне, що церква рекомендує зробити в цей день - це пробачити своїх близьких і самим попросити у них вибачення. Головне - робити це щиро, розкаявшись у скоєному. Згідно з біблійними заповітами, людина, яка не відпустила образу і не очистила свою душу, не може поститися перед Великоднем - 48 днів аскетизму не допоможуть їй стати ближче до Бога. Коли у вас просять вибачення, потрібно відповідати: "Бог простить, і я прощаю". 

Відео дня

Друга назва Прощеної неділі - "Сиропусна неділя". Це означає, що православні люди можуть вживати тільки молочні продукти. 

Що потрібно робити в Прощену неділю

Традиції на Прощену неділю / ua.depositphotos.com

Щоб заручитися підтримкою церкви і точно позбутися від образ, сходіть до церкви на вечірню літургію і помоліться. Крім цього, скористайтеся традиційними звичаями:

  • попросіть вибачення у близьких;
  • подайте милостиню і допоможіть нужденним;
  • сповідайтеся в церкві;
  • влаштуйте сімейну вечерю;
  • погодуйте бездомних тварин і птахів.

Перед тим, як починати дотримуватися Великого посту, ви повинні очистити свою душу і розум від минулих гріхів, а також більше не повторювати скоєне і мислити тільки позитивно.

Що не можна робити в день Прощеної неділі

Християни повинні прислухатися не тільки до народних повір'їв, а й до релігійних канонів. У День всепрощення не можна:

  • важко працювати;
  • сваритися і пліткувати;
  • шити, прати і прибирати;
  • пити алкоголь.

Лицемірство і лукавство - гріхи, за які Ісус жорстоко карає людей. Тому на Прощену неділю краще здійснювати тільки благі вчинки і "бути", а не "здаватися".

Молитви на Прощену неділю

Як правильно молитися в цей день / depositphotos.com

Православна церква рекомендує відвідати храм або помолитися вдома, щоб відпустити свої гріхи. Для цього УНІАН обрав найефективнішу молитву:

Спаситель, навчи мене пробачити від щирого серця всіх, хто чимось мене образив. Я знаю, що не маю права на помилування, що не можу постати перед тобою з почуттями ворожнечі, які таяться в моїй душі. Зачерствіло моє серце! Немає в мені любові! Допоможи мені, Господи! Молю Тебе, навчи мене пробачити тих, хто образив мене, як сам Ти Бог мій, на хресті пробачив ворогів твоїх!

Також в цей день можна прочитати змову і попросити у Господа щастя в житті. Обов'язково ляжте спати до заходу сонця і скажіть вголос:

Запалися зірка яскрава на небосхилі, на радість всьому хрещеному світу, засвітися вогнем негасимим на втіху православним! Зазирни зірка і в мій дім, в дім раба Божого (ваше ім'я), освіти своїм світлом негасимим мій дім, бажання моє почуй (ваше бажання) і виконати допоможи! Амінь!

Вимовляти змову необхідно тричі, після кожного разу - хреститися.

Вас також можуть зацікавити новини: