Вселенська поминальна субота 2022 / depositphotos.com

У 2022-му році перша батьківська субота випадає на 26 лютого.

Батьківські суботи в православному календарі - це дні, коли люди поминають покійних. Такі суботи наступають перед м'ясопусними тижнями - напередодні постів. УНІАН розповість, коли настане батьківська субота в лютому 2022 і які традиції існують в цю дату.

Раніше ми говорили про те, коли починаються пости в 2022 році.

Відео дня

Коли Вселенська батьківська поминальна субота

У 2022-му році перша батьківська субота випадає на 26 лютого. Неділя 27 числа - це "мясопустна неділя", в цей день можна в останній раз їсти їжу тваринного походження. Далі починається Масляна 2022, а з 7 березня - Великий піст 2022.

Друга назва м'ясопусного тижня - "мала Масляна", так як день поминання покійних припадає на останню суботу перед святом. У цю дату церковні служителі читають молитви в храмах і проводять служби, а люди ставлять свічки за упокій і відпущення гріхів.

Що потрібно робити в м'ясопусну суботу

Традиції на батьківську поминальну суботу / фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен господині на лютневу поминальну суботу пекли млинці. Перший млинець потрібно було покласти на полицю, де стоять ікони, а другий - на підвіконня. Решту частування ділили на частини: половину несли на цвинтар, а другу половину роздавали бездомним. 

Увечері батьківської суботи потрібно було влаштовувати сімейну вечерю, кількість страв на якій має бути непарною. На столі обов'язкова кутя - традиційне блюдо з пшениці з додаванням меду.

У цей день віруючим потрібно:

  • сходити в храм, подати записку і помолитися за упокій душі;
  • подавати милостиню, приносити продукти до церкви;
  • годувати бездомних тварин;
  • поїхати на кладовище, навести там порядок.

Страви на вашому столі повинні бути приготовлені, згідно з правилами посту. Алкоголь православною церквою не заборонений, але регулюйте його кількість - це все-таки поминки, а не вечірка.

Що не можна в батьківську суботу

Крім традиційних дій, існують і обмеження, які потрібно враховувати, щоб не накликати на себе тяжкий гріх. Вселенська батьківська субота не передбачає:

  • наявності на могилах родичів алкоголю і сигарет;
  • відчайдушної скорботи - пам'ятайте, що людина пішла в кращий, інший світ;
  • важкої фізичної роботи;
  • конфліктів і лихослів'я.

Християни в цю дату не повинні влаштовувати свята, весілля, танцювати або веселитися. Поминальна субота - енергетично потужний день, своїми діями ви будете розгнівати небожителів.

Вас також можуть зацікавити новини: